Un nou sistem de fitness vizează întoarcerea în natură și recuperarea abilităților...

Un nou sistem de fitness vizează întoarcerea în natură și recuperarea abilităților de vânători-culegători

1 406
Uitați de ridicarea greutăților, banda de alergat sau aparatele de vâslit. Unii experți cred că cel mai bun mod de a fi în formă este de a ne întoarce în natură și a ridica un bolovan, a sări peste un izvor sau a ne cățăra urca pe urca o stâncă, relatează Reuters din New York.
Mișcarea naturală se află în centrul MovNat, un sistem internațional de fitness, care dorește să recupereze competențele de vânători-culegători pentru a dobândi rezistență, flexibilitate și forță.
Inițial, noi, oamenii eram în stare să alergăm, să prindem și să sărim, dar apoi ne-am îndreptat spre sporturile specializate”, a declarat fondatorul MovNat, Erwan Le Corre.
El a deplâns o cultură a exercițiului care reduce mișcarea fizică la sesiuni de manipulare a unor aparate moderne. „Cum ați antrena o panteră ca să fie în formă?”. „Nu pe o banda de alergat”, a tranșat el.
Le Corre, un nativ francez care locuiește în Santa Fe, New Mexico, spune că oamenii s-au abătut de la abilitățile lor evoluționiste și trebuie să revină la mișcările lor naturale proprii.

„Există o curbă de învățare implicată în transformarea abilităților înnăscute în competențe atente”, a spus el.
MovNat a calificat mai mult de 2.000 de instructori la nivel mondial.
În sesiuni desfășurate în interior, ei folosesc mingi medicinale pentru a înlocui pietrele și grinzi în loc de trunchiuri de copaci căzuți.
Katy Bowman, specialist în modul de funcționare a corpului uman, din Seattle, a participat la o un atelier de lucru al MovNat ce a constat în târâre, sărituri, ridicări și aruncări, la începutul acestui an.
„Am petrecut o mare parte din timp doar pentru a sta așezați și a ne ridica de la sol fără să folosim mâinile”, a declarat Bowman, autoare a cărții „‘Move Your DNA”.
Grupul a practicat combinații de menținere a echilibrului, aruncări și sărituri, echivalând cu o călătorie de două ore.
Bowman a spus că, deși toată lumea ar trebui să fie capabilă să facă aceste mișcări, cei mai mulți oameni trebuie să se adapteze treptat.
Dr. Derek Ochiai, chirurg ortoped specializat în medicina sportivă, a declarat că MovNat pare să lucreze întregul corp, în condițiile în care ineficiențe în anumite grupuri musculare se pot înregistra chiar și la unii atleți de elita pentru că nu le folosesc în mod optim.
Le Corre a subliniat că atunci când vine vorba de mișcarea naturală, nimeni nu pornește de la zero. „Uitați-vă la ce fac copiii”, a spus el. „Ei stau în picioare, se târăsc, sar, se cațără și aruncă lucruri. Ei nu fac exerciții pentru bicepși”.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

  1. Ce binevenit ar fi și în Brașov un astfel de loc in care sa reinvatam sa fim naturali… Se pare ca și sa mancam trebuie sa reinvatam. Deci, pe când la Brașov?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.