Un nou diktat de la viena? Consiliul Europei, a respins cererea de...

Un nou diktat de la viena? Consiliul Europei, a respins cererea de autonomie a Ținutului Secuiesc!!

0 610
Cererea de arbitraj pentru autonomia ”Tinutului secuiesc’, solicitata inainte de Pastele Catolic de mai multe consilii locale din judetele Covasna, Harghita si Mures, a fost respinsa DEFINITIV marti, la Strasbourg, de Comisia de monitorizare a Congresului Puterilor Locale si Regionale (CPLRE) al Consiliului Europei.Presedinta delegatiei României la acest Congres, Ludmila Sfîrloaga, a declarat pentru Agerpres ca cererea a fost respinsa pentru ca ”nu este de competenta Congresului si a Consiliului Europei”.
Potrivit acesteia, tema în cauza face subiectul unei dezbateri politice interne, prin urmare trebuie dezbatuta în tara si nu la instantele europene.
Cele 47 de consilii locale practic obligate de presedintii Consiliilor judetene Covasna, Harghita si Mures care au solicitat sprijinul Consiliului Europei în vederea obtinerii Autonomiei ”Tinutului secuiesc” au fost reprezentate la Strasbourg, printre altii, de catre presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, si primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, socotiti liderii cei mai sovini si iredentisti din aceasta zona, adevarati incitatori la razmerita interetetnica.
 
Consiliul-Europei
 
Dezbaterea a fost una foarte aprinsa, la aceasta participând membri din Franta, Italia, Finlanda, Portugalia si Republica Moldova (…) Chiar daca prezenta unui grup de aproximativ 20 de persoane de nationalitate maghiara, condus de sefa delegatiei Ungariei la CPLRE, a creat presiune asupra membrilor Comisiei, presedinta delegatiei nationale a României, a reusit, prin interventie  argumentata si hotarâta, sa obtina respingerea atât a arbitrajului cerut de reprezentantii ”Tinutului secuiesc” cât si a posibilitatii ca acest Congres sa trimita o misiune de monitorizare în România.
Acest demers a avut sprijinul tutuor celorlalti membri ai delegatiei României‘, se mentioneaza în documentul citat. Consiliul National Secuiesc un  fel de ONG politic, a cerut anul trecut celor 153 de consilii locale din judetele Covasna, Harghita si Mures sa adopte câte o hotarâre în care sa solicite crearea unei regiuni administrative autonome cu denumirea ”Tinutul secuiesc”.
La solicitarea acestuia doar 47 de consilii locale din cele trei judete au adoptat proiectul de hotarâre privind autonomia, însa hotarârile au fost atacate în instanta de catre Prefecturi pe temei de nelegalitate, pe motiv ca crearea unei regiuni autonome pe criterii etnice contravine Constitutiei României si recomandarilor Comunitatii Europene.
Într-o adresa transmisa anul trecut autoritatilor locale de catre Prefectura Covasna se atentiona ca aceste hotarâri promoveaza anticonstitutional  ‘separarea teritoriala pe criterii etnice’  si exced competentele autoritatilor locale. Printre atributiile acestora nu se regasesc aprobarea de documente privitoare la politicile statale în materia organizarii administratiei nationale, organizarea administrativ-teritoriala sau stabilirea limbii oficiale pe teritoriul statului român, care se constituie ca instigari deschise la vrajba si confruntare etnica!!
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.