Un medic acuză: DSP lasă potențiali pacienți să se plimbe pe stradă!

Un medic acuză: DSP lasă potențiali pacienți să se plimbe pe stradă!

0 227


Preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Braşov, Ana Şestacova acuză faptul că „DSP (Direcţia de Sănătate Publică, n.r.) nu răspunde la telefon de cinci zile, pacienţii sună disperaţi şi se plâng că nu le răspund şi nu ştiu ce să facă. La graniţă nu li s-a spus nimic, ne sună pe noi. Multor pacienţi veniţi din zonă galbenă li s-a spus că pot să se plimbe liniştiţi pe stradă. DSP nu ne răspunde nici nouă, am vorbit cu purtătorul de cuvânt şi am solicitat linie telefonică separată pentru medici. Ni s-a spus telefonic că se vor gândi”.

Amintesc că în urmă cu o săptămână, la solicitarea unor locuitori din Bod Colonie am scris un fapt asemănător. Singura problemă a celor de la DSP nu a fost dacă informația este corectă ci de unde știu și de ce nu i-am informat pe ei. Am spus că reprezentanții Direcției aveau deja informația din zona amintită dar nu le-a păsat. Motiv pentru care au dorit – dar am refuzat – să dau o declarație scrisă despre…propriul meu articol!!! Ca să rimeze: ridicol!
Vedeți articolul ,,Panică în Bod Colonie. O familie venită din Italia refuză carantina. DSP nu spune nimic!”

De acea preluăm această acuzaţie ce a fost făcută publică, ieri , ziua în care în România au intrat peste noapte 6.000 de români din străinătate, pe la graniţa cu Ungaria. Acest strigăt public după ajutor a apărut în cotidianul central Libertatea. Mai mult, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Braşov, Ana Şestacova a mai spus că „Pacienţii din străinătate sunt dezorientaţi şi orientaţi către noi. Ei sună la DSP, nu le răspunde nimeni şi ne sună pe noi sau vin direct la noi pentru că ne cunosc. E total greşit, autorităţile nu cunosc circuitele. Pacientul trebuie să fie izolat, să dea telefon la DSP şi la medicul de familie, nu să vină direct la cabinet, dar oamenii nu ştiu ce să facă. Sunt şi ei panicaţi, încercăm să menţinem calmul”, a mai declarat aceasta.

Tot ea acuză autorităţile că „nu avem echipamentele necesare, în lupta contra coronavirus”: „Nu avem niciun fel de echipament – măşti nu se mai găsesc, mănuşi mai au colegii care au cumpărat mai demult. Dar pentru cât timp să mai aibă? Costume nu avem. E ca şi cum ai trimite ostaşul la luptă fără armă. Nu ştim ce să facem, nu dăm înapoi, rugăm cu insistenţă să ni se asigure cele necesare. Suntem ca ostaşii, am depus un jurământ, iubim această breaslă. Suntem vulnerabili, peste 50% sunt medici de peste 55 de ani, cu atât mai vulnerabili. Nu suntem scutiţi de boală, boala nu alege”.

Întrebată cum li s-a explicat de către autorităţi lipsa echipamentelor, Ana Şestacova susţine că „o afirmaţie a DSP a fost că «suntem depăşiţi de situaţie». La unul dintre centrele de permanenţă, unde facem gărzi, au trimis asistenta să meargă să ducă alimente la oameni acasă. Nu suntem curieri, nici ospătari”.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.