Un Laureat Nobel, NU! Un scriitor fascist, DA!

Un Laureat Nobel, NU! Un scriitor fascist, DA!

0 134

Proiectul NAT (programa școlară națională de bază) publicat zilele acestea a stârnit un  val de indignare și protest în rândul profesorilor din Ungaria, pentru că prevede o listă de lecturi obligatorii pentru limbă și literatură până la momentul absolvirii, listă care prin noul Curriculum a fost completată de lucrări ale unor autori precum Albert Wass sau József Nyírő. 

Conform Asociației Profesorilor din Ungaria, este profund împotriva copiilor și „periclitează în mod serios unitatea națiunii, cultura națională, dezvoltarea elevilor, profesionalismul didactic, este atât de otrăvitor pentru gândirea publică, încât trebuie retras imediat”, potrivit portalului 444.hu.

Uniunea Democrată a Profesorilor (PDSZ) a organizat, de asemenea, un protest, din care face parte postarea fotografiilor de protest ale profesorilor în dezacord pe pagina de Faceboook a PDSZ.Cea mai puternică imagine este cu siguranță aceasta: „Nu predau scriitor fascist!”.
Pedagogul protestatar se referă la Wass Albert, care a publicat mai multe scrieri antisemite și a scris mai multe piese pentru Teatrul National aflat sub conducerea Partidului Crucilor cu Săgeți, și care conform proiectului ar urma să fie introdus în programa școlară de bază.
Unii profesori refuza programa în totalitate și protestează pe rețelele de socializare sub hastag-ul #nonat.

Foto: 444.hu

Organizațiile de profesori maghiari și chiar unii psihologi consideră că din programă lipsesc textele lui Imre Kertész, singurul câștigător al Premiului Nobel pentru literatură maghiară, nu sunt incluse în NAT și se întreabă unde este psihologia dezvoltării.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.