UN GHIVECI EXPLOZIV: AUTONOMIE, REVIZIONISM ȘI LIBERTATE PENTRU TERORIȘTI!

UN GHIVECI EXPLOZIV: AUTONOMIE, REVIZIONISM ȘI LIBERTATE PENTRU TERORIȘTI!

1 409

La Târgu-Mureș, de Ziua Libertății Secuiești, a avut loc o comemorare a secuilor executați de armata austriacă în 1854, pentru conspirație. După aceasta a urmat un marș pe parcursul căruia manifestanții au scandat: “Autonomie!”, “Să piară Trianonul!” și “Libertate pentru Beke!”, cu referire la Beke István și Szõcs Zoltán, membri ai grupării “Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania, condamnați pentru acte de terorism de Înalta Curte de Casație și Justiție, la câte 5 ani de închisoare.

Acum, cu autonomia și cu Trianonul care trebuie să piară ne-am cam obișnuit, ca țiganul cu scânteia, cum spune un proverb (…incorect politic). Să vedem ce este cu “libertatea” pentru cei doi teroriști care voiau să detoneze un dispozitiv exploziv în centrul orașului Târgu-Secuiesc cu ocazia manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie 2015. Beke István, cel care a fabricat bomba artizanală, este liderul filialei Târgu-Secuiesc a Mișcării de tineret “64 de comitate” (HVIM), iar Szõcs Zoltán, președinte pentru Transilvania a HVIM, promotor al sloganului “Ținutul Secuiesc nu e România!”, cel care le-a trasat membrilor celulei Târgu Secuiesc a HVIM sarcina de a fabrica și monta dispozitivul exploziv artizanal. Este de notorietate că Szõcs declarase anterior că pentru atingerea obiectivelor autonomist-separatiste promovate în Transilvaniade membrii grupării “Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” “trebuie să se pășească pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic: fără sânge nu se poate”. (transindex.ro, 02.07.2014, autor Sipos Zoltan)

Cum se poate oare explica faptul că cineva poate să pună la îndoială, în ciuda evidențelor, decizia unor judecători doar invocând faptul că Beke István Attila este un “om bun și fără antecedente penale”? Sau că totul a vrut să fie o simplă glumă?!  La dosarul cauzei existăprobe indubitabile care arată cum s-au procurat materialele și instrumentele necesare confecționării dispozitivului exploziv improvizat care urma să fie detonat în public, exprimarea inechivocă a intenției de a crea în acest fel o stare de panică în rândul populației, folosirea unui limbaj conspirat cu privire la dispozitivul care va crea această panică – așa-numita “pizza”. De reținut și că Beke István-Attila nu a negat că nu ar fi luat parte direct la toată această acțiune încă de la începutul ei.

Ca să ne lămurim, în motivarea instanței se precizează foarte clar că “În cursul zilei de 10.10.2015, pe raza județului Covasna, a avut loc o întâlnire, înregistrată ambiental, a mai multor membri HVIM, pe parcursul căreia s-a propus amplasarea și detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie 2015 pe raza localității Târgu Secuiesc. Pe parcursul respectivei întâlniri s-a convenit ca dispozitivul să fie realizat de inculpatul Beke István, care se pricepe la electronică, prin utilizarea unui fitil care «ar face să se aprindă 3-4 petarde simultan», că «mai trebuie doar o baterie» și care a afirmat că de pe telefonul mobil poate accesa camera video amplasată în exteriorul magazinului său situat în centrul localității Târgu Secuiesc și că va putea urmări marșul de ziua națională a României și detona dispozitivul exploziv improvizat de la distanță «chiar dacă va fi plecat din localitate cu familia»“.

Multe dintre detaliile tehnice privitoare la obiectele identificate și ridicate cu ocazia perchezițiilor efectuate în cazul lui Beke István-Attila au fost făcute publice, cum ar fi cele despre articolele pirotehnice din categoriile II și III a căror deținere este interzisă persoanelor care nu au calitatea de pirotehnicieni. Beke, care nu avea această calitate, a achiziționat materialele explozive, 400 de bucăți (!), de la o firmă din Timișoara, cu încălcarea Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive. Acesta a cumpărat, de asemenea, și un dispozitiv de inițiere și temporizare pe o durată de maxim 24 de ore a impulsurilor electrice de 12 V, care putea fi folosit la declanșarea exploziei. Toate acestea spun multe chiar și unui profan în ale actelor teroriste, cum îmi pun speranța că suntem cât mai mulți dintre noi.Proba forte, care există la dosarul cauzei, arată că “din materialele explozive găsite se putea, fără tăgadă, crea un dispozitiv a cărui amorsare s-ar fi dovedit mortală pentru persoanele aflate în apropierea exploziei, lăsând la o parte starea de panică ce putea fi indusă”.

În această ordine de idei, instanța a reținut că “La data de 23.11.2015, organele de poliție din cadrul IPJ Timiș au efectuat un control la SC DENNY B SRL Timișoara în conformitate cu prevederile Planului Național de Acțiune ,,Foc de Artificii 2015-2016”, ocazie cu care s-a constatat faptul că, cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, SC DENNY B SRL Timișoara a comercializat către persoana fizică neautorizată Beke István-Attila un număr de 20 de cutii conținând 400 bucăți de articole pirotehnice cod FP3”.

Urmărirea penală a materializat probator faptul că materiile explozive clasa articole pirotehnice având codul de produs FP3 se încadrează în categoria a III-a, fiind interzise la deținere persoanelor fizice și juridice care nu au calitatea de pirotehnicieni, iar “nivelul de risc al acestei categorii de articole pirotehnice se evaluează nu atât prin raportare la cantitatea de materie explozivă pe unitatea de produs, ci mai ales prin prisma numărului ridicat de astfel de produse (400 bucăți) în compoziția cărora intră materii explozive cu efect fugas puternic și care ar putea fi utilizată în realizarea unui dispozitiv exploziv improvizat (DEI) de mare putere.” În “traducere”, efectul fugas este efectul undei de șoc care se manifestă în urma exploziei și ale cărei consecințe sunt mult mai dăunătoare decât efectul schijelor împrăștiate de explozie. Pirotehnicienii cu care am stat de vorbă au fost de părere că efectuarea demonstrativă în poligon a exploziei unei cantități de 400 de articole pirotehnice de tip FP3 de către autoritățile competente ar fi curmat orice încercare de ducere în derizoriu a “glumei” ce urma să aibă loc la Târgu-Secuiesc, efectele fiind devastatoare.

Istoria atentatului de la Târgu Secuiesc scoate la iveală și un alt aspect șocant: în România, oricine poate, cu un simplu click, să comande on-line dispozitivele pirotehnice capabile să fie întrebuințate la confecționarea, amorsarea și declanșarea unui dispozitiv exploziv! Nu încape îndoială că incompetența, oportunismul și, nu în ultimul rând, impotența politicienilor români, îndeosebi în ultimele două decenii, au contribuit decisiv la instaurarea unui fel de co-suveranitate româno-ungară în unele județe aflate în chiar centrul României. Totuși, cum și de ce s-a ajuns ca în România să zburde nu numai organizații iredentiste, revizioniste, ci și unele evident teroriste ca HVIM?! Adică din acelea care sunt structurate în celule care acționează independent, după modelul Al Qaeda, și organizează tabere paramilitare…

Nu ni se pare de bun augur nici că la manifestația de duminică, 10 martie,la Tg.Mures a luat parte și José Mari Etxebarria, reprezentantul Partidului Național Basc, al cărui braț politic, Herri Batasuna, după obținerea autonomiei Țării Bascilor în cadrul Spaniei, a organizat, între anii 1978-2000, sângeroasele atentate ale Euskad Ta Askatasurra (E.T.A.) pentru a obține… independența! Despre experiența teroristă bască tratează pe larg capitolul unei cărți care circulă pe internet încă din 1997: A Magyar szabadságharcos kézikönyve (Cărticica luptătorului maghiar pentru libertate), pp. 70-75, și care poartă pe pagina de gardă însemnele heraldice ale Transilvaniei.

Prelungirea acestei stări de lucruri anormale, recrudescența mișcărilor iredentist-revizioniste, care contestă tratatele de pace (?!) și granițele actuale, pot să amorseze o bombă cu explozie întârziată și să rupă încă o dată crusta de pe rana provocată României de tragicele evenimente din martie 1990, la Târgu-Mureș. Ar fi bine dacă am lăsa, în sfârșit, această rană să se vindece și să se cicatrizeze. Pentru că, oricum, chiar și vindecate, cicatricele cresc odată cu trupul…

Autor: DORIN SUCIU

COMENTARII

  1. Nu mai folositi harti cu cifre aberanta de maghiari in alte tari!!
    Cum sa fi fost in sudul Slovaciei !.072.000 de maghiari?Sau cum sa fi fost in Transilvani a
    1.660.000 maghiari si secui?! Pai unde sunt…i-au „exterminat” romanii?
    vehicularea unor asemenea cifre,e pericol public!!
    Astea au fost cifre false, aproape DUBLATE de propaganda ANTI-TRIANON !!!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.