Un gagauz turmentat care a tradat Transilvania!

Un gagauz turmentat care a tradat Transilvania!

0 722
Într-o Rezoluție adoptată la finalul lucrărilor celei de-a XIII-a ediții a Universității de Vară „România și românii de la frontiera Uniunii Europene și NATO” de la Izvoru Mureșului, se arată că românii din jurul frontierelor ţării și din Balcani sunt supuși unui proces  de asimilare, unele dintre comunitățile românești nebeneficiind de drepturile impuse de standardele europene pentru minoritățile naționale. Documentul arată că pentru remedierea situației este necesara înființarea uneio structuri unice în cadrul Guvernului, care să gestioneze relația cu românii de pretutindeni”. Adica un fel de Minister pentru alde Tomaci si Gagauzi, ,cum ar veni…
De ani de zile se tot lucreaza la elaborarea și aplicarea în regim „de… urgență” a unei strategii prin care comunităților românești din vecinătate și mai ales din Balcani le sunt asigurate mijloacele necesare păstrării identității naționale. Ori ultimele guverne si mai ale Basescu nu se ocupau nici macar de romanii din asa zisul „Tinut Secuiesc”,unde romanii se imputineaza de la un an la altul, iar ungurii sporesc!!
In document se precizează iar… ca si in alti ani, că este nevoie și de un set de măsuri pentru protejarea românilor din județele Covasna, Harghita și  Mureș, expuși „sistematic unui proces continuu și susținut de deznaționalizare”, precum și pentru stoparea ferma a procesului de maghiarizare a românilor de confesiune romano-catolică din Bacău, Iași și Neamț.
În acest sens, organizatorii Universității de Vară propun cu fermitate finanţarea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, „după aceleaşi criterii şi direct proporţional cu suma alocată inexplicabil de generos de Guvernul României catre Fundaţia «Comunitas» a maghiarilor din România”, monitorizarea procesului de maghiarizare a românilor romano-catolici din județele din Moldova și sprijinirea păstrării identității românești a acestora. Cu cine sa vorbesti insa la Izvorul Muresului, daca anuntata prezenta a fostului pres Basescu (in cautare de publicitate ieftina) i-a alungat pe toti oficialii ce-si anuntasera prezenta acolo. A venit…cu sarcina de serviciu, doar un oarecare secretar de stat…universitatea-de-vara-izvoru-muresului-2015
In naivitatea lor, cursanții și organizatorii universității au mai solicitat adoptarea „unei legi care să permită îndreptarea abuzurilor care au avut loc privind retrocedarea ilegală a unor proprietăţi agricole, forestiere şi imobiliare din Transilvania” și „înființarea unui Fond Suveran (pe modelul Norvegiei) care să identifice, exploateze și să gestioneze resursele naturale ale României, în beneficiul poporului român”. Ei, ash!
Rezoluția adoptată la finalul ediției a XIII-a a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului va fi înaintată Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului și Parlamentului României, partidelor politice și societății civile.Si toti or sa lacrimeze de emotie…Caci Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului s-a desfăşurat, de luni până sâmbătă, în judeţul Harghita, din pacate, intr-un anonimat aproape perfect… Iar la tv. a aparut doar Basescu, repetnd prosteste placa uzata a „unirii”. Pe el il intereseaza gagauzii din Moldova, nu soarta romanilor din Transilvania!

d.d.rujan

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.