Un brasovean polivalent!

Un brasovean polivalent!

0 121

?


Despre Targul National al Cartofului sunt destui care sa scrie si sa vorbeasca, asa ca nu ma voi ocupa, in cele ce urmeaza, de organizatorul acestui targ, domnul Liviu Pandele, si de targul in sine, ci de omul si brasoveanul Liviu Pandele.


Caci acest om nu se ocupa numai de recorduri gastronomice si de comert, in general, ci are preocupari mult mai inalte decat problema stomacului.


Astfel – pe langa faptul ca este un bun patriot, promovand romanismul si trecutul sau istoric – este si un bun patriot local, daca imi este permis sa ma exprim asa. Iar acaesta afirmatie? are acoperire din belsug


Vazand ca Brasovul pierde tot mai mult teren, pe toate planurile, in fata unor localitati pana nu de mult aproape nebagate in seama? – acest lucru este efectul “ iubirii “ unor gogomani de pe malurile Dambovitei – si dorind ca orasul din mijlocul tarii sa-si adune potentele pentru o reinviere si, de ce nu, o recunoastere internationala de rasunet, domnul Liviu Pandele a reusit sa gaseasca, sa traduca si sa dea la tiparit un volum bilingv despre istoria Brasovului, de la inceputuri si pana la sfarsitul secolului al XIX-lea. Cu fortificatiile cetatii, cu cladirile mai insemnate ( dintre care unele s-au mentinut pana in zilele noastre ),? cu bisericile? si cu oamenii mai importanti care au facut ca Brasovul sa fie, de-a lungul timpurilor, o floare in zbuciumata Europa. Originalul, in limba germana, il are ca autor pe cunoscutul istoric Jekelius si este scrisa la inceputul secolului XX. In carte gasim, pe langa evolutia trecutului spre present, si impletirea intereselor si insasi a vietii diferitelor etnii pe aceste locuri.?


Iar domnul Pandele nu vrea sa se opreasca aici. El are ganduri mari in promovarea orasului in care traieste si-si desfasoara activitatea. Dar despre asta cu alta ocazie.


?


Despre targ doresc sa amintesc doar ca s-a deschis ieri, in prezenta domnului viceprimar Adrian Gabor si a altor reprezentanti ai autoritatilor, in jurul orelor 14, cand s-a taiat panglica inaugurala. Au urmat diferite activitati, care mai de care mai interesanta, iar seara ansamblul „Dacia” a oferit un spectacol.


Astazi vor avea loc activitati de expozitie cu vanzare si catre populatie, un concurs de gatit a cartofului, o prezentare a retetelor, va fi ales cel mai bun bucatar, iar in incheiere va fi oferit un program folkloric traditional romanesc.


?


Asteptam cu nerabdare si alte asemenea actiuni ale domnului Liviu Pandele. Iar titlul acestor randuri sunt sigur ca nu l-am gresit.


?


Dan Bota


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.