Un altfel de Pericol la Șumuleu… Sunt oameni pentru care nu există...

Un altfel de Pericol la Șumuleu… Sunt oameni pentru care nu există Dumnezeu!

0 108

Ca in fiecare an la Sumuleu, au fost si anul trecut si anul acesta , manifestari ecumenice emotionanate, binecuvantate si onorata cu prezenta Nuntiului Papal, ambasadorul Papei la Bucuresti, care arata, astfel, inca o data, o semnificatie deosebita. Evenimentul a fost relatat, cu emotie, dar si cu ingrijorare ,de ziarul romanesc Harghita…
Iata textul: .
..„Tot acest efort, toata aceasta solemnitate a fost pe punctul de a fi redusa la zero de un moment pe care majoritatea participantilor nu l-au sesizat; dar care arata, inca o data, ca exista oameni pentru care nu exista Dumnezeu, cu tot riscul de a murdari iremedial momentele solemne ale slujbei de Rusalii.Ma aflam in imediata vecinatate a scenei, incercand sa difuzam in direct,slujba.

Dupa terminarea acesteia, in spatele scenei unde se aflau toti oficialii, inclusiv Nuntiul Papal a fost o mica busculada. Un grup de oameni incercau cu disperare sa ajunga la microfon pentru a face un anunt pe care-l apreciau ei ca fiind foarte important. Acei oameni vroiau sa anunte, nici mai mult nici mai putin. ca un asa-zis Consiliu al Sfintei Coroane a decis sa proclame la Sumuleu Ciuc, cu ocazia Rusaliilor, infiintarea Regatului Ungar Apostoliccare va guverna Ungaria si Transilvania. Iar unul dintre personajele care se agitau acolo foarte tare, s-a prezentat ca fiind Primul Ministru al acestui Regat.
Stupoarea organizatorilor era imensa. Am vazut pe fata arhiepiscopului Jakubini Gyorgy o panica vizibila. Sunt convins ca Nuntiul Papal nici nu a stiut ce „glont propagandistic” i-a trecut pe langa ureche. Risca,  fara sa stie, prin prezenta sa, sa valideze o astfel de aberatie.Grupul de persoane era foarte zgomotos, a reusit chiar sa ajunga la un gigafon si sa faca public acest anunt, pe care mi l-a tradus cineva de langa mine care mi-a spus, ca dupa accent, cel mai probabil, oamenii aceia sunt din Ungaria. Au aparut si jandarmii, iar initiatorii au fugit.

Am ramas stupefiati. Am mai auzit povesti despre unii care prin 2005 au incercat sa proclame  o Republica Secuiasca. Tot asa, niste exaltati, fara nici o sustinere, au folosit un moment unic cum este Pelerinajul de Rusalii pentru a face jocuri politice care murdaresc solemnitate momentului, mi se pare un lucru de neacceptat.Cred ca este necesar ca organizatorii pelerinajului sa se desolidarizeze de acel grup, astfel incat sa se poata aprecia ca nimeni din cadrul Bisericii nu a avut de-a face cu acestia, care, nu se stie cum, au ajuns exact in spatele scenei.
Sau poate exista sustinere si din partea Bisericii romano-catolice? Ne intrebam,indreptatiti, ce crede Nuntiul Papal despre asta si ce ar crede chiar Papa Francisc despre asa ceva?

Ce parere au avut atunci citiva cititori ai ziarului „Harghita”?

 1. EU ca cetatean si cititor corect, PE CINE SĂ CRED dl. LORAND : PE DUMNEATA,CITITOR CA SI MINE,DAR care respingi ,la calculator, FĂRĂ VREO ARGUMENTARE, ORI SUSȚINERE?  Sau pe ziaristul BUCUR FLORIN, care a fost martor si a relatat de la fata locului ?!
  Eu am fost,de asemenea , prezent la această sărbătoare religioasă la care particip în fiecare an. Anul acesta am primit niste  „hârtii volante”cu un text  prin care se transmitea participanților (100.000!) să rămână după terminarea slujbei, pentru a asculta un mesaj important. 
 2. De asemema am mai primit o hârtie volantă care, pe prima pagină, „comemora 450 de ani de Rusalii la Șumuleu„, iar pe verso era o imagine cuUngaria mare și mesajul – Trianon zi de doliu național.
 3. Este clar că anul acesta s-a încercat o deturnare a caracterului pur religios al acestei sărbători de către persoane care sunt interesate în acest sens.
   Nu sunt șovin, nu am fost și nu voi fi, am prieteni maghiari, unii apropiati, dar un singur lucru m-a intrigat.
  Acesta este faptul că așa cum noi romănii respectăm imnul de stat al  Ungariei, ca si cel al secuilor, ar fi fost normal ca și imnul de stat al României să se audă la această manifestare.
 4. Să nu uităm că ne aflăm în România iar la manifestare au participat și multi ,chiar foarte multi enoriași catolici de etnie română din toată țara. S-a creat astfel o manifestare dedicată numai etnicilor maghiari ceea ce, din punctul meu de vedere,nu este corect.
  Păcat că lideri politici interni și externi, influențează desfășurarea unor activități religioase destinate populației, indiferent de entie,naționalitate sau religie. Păcat.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.