Un alergator din cer dezvaluie secretele skyrunning

Un alergator din cer dezvaluie secretele skyrunning

0 1017

Ionut Zinca - locul 2 mondial in Top 100 alergatori de skyrunning, a coborat din munti la Brasov. Ionut s-a intalnit cu iubitori ai alergarii montane, carora le-a impartasit cateva ponturi pentru performata si anduranta in alergarea la mii de metri altitudine. Anul acesta, alergatul pe munte implineste zece ani in Romania

Ionut Zinca – locul 2 mondial in Top 100 alergatori de skyrunning, a coborat din munti la Brasov. Ionut s-a intalnit cu iubitori ai alergarii montane, carora le-a impartasit cateva ponturi pentru performata si anduranta in alergarea la mii de metri altitudine. Anul acesta, alergatul pe munte implineste zece ani in Romania.
Prima competitie montana de alergare a fost Maratonul Piatra Craiului in anul 2005.
Reprezentantul cel mai de seama al alergarii montane din Romania este Ionut Zinca locul 2 mondial in clasamentul realizat de International Skyrunning Federation din 2013 si 2014.
Doar spaniolul Kilian Jornet este mai tare decat Ionut in aceste probe teribile, cu care romanul a facut cunostinta cand avea 19 ani si a emigrat in Spania.
Ionut s-a intinit joi seara cu prietenii brasoveni intr-un local din centrul orasului unde si-a impartasit experienta in domeniul alergarii montane dar si cateva mici trucuri pe care alergatorii trebuie sa le stie cand se aventureaza pe trasee montane.
„Toti facem greseala asta sa ne cocosam in timp ce alergam la inaltime. Problema este ca atunci cand te cocosezi iti inchizi cutia toracica si ai mai putin oxigen, creierul sufera mult mai mult iar asta duce la mai multa oboseala. Senzatia cumplita pe care o ai este ca esti distrus” dezvaluie Zinca. zinca1
Alergarea pe munte este extrem de practicata si chiar a devenit un fenomen de masa in alte tari.
In Spania fenomenul running este incredibil, spune Ionut. Toata lumea alearga din placere, nu tipa nimeni la ei pe strada cand ii vede ca alearga.
In Portugalia spre exemplu a ajuns alergarea montana sa fie mult mai populara decit atletismul si au in ultima perioada si medalii la atletism.
Ionut Zinca are si un favorit, un model in acest sport, impotriva caruia concureaza inca – italianul Marco de Gasperri. Cea mai apropiata competitie la care va alerga Ionut este programata chiar week-endul acesta – Campionatul Balcanic de alergare montana de la Busteni.

 

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.