Un „Agrement” la standarde occidentale

Un „Agrement” la standarde occidentale

0 144

Complexul „Agrement” de sub Timpa va reveni la gloria de odinioara si asta se va intampla pana la sfarsitul acestui an. Este promisiunea presedintelui Consiliului Judetean, Aristotel Cancescu, care vrea ca brasovenii sa beneficieze de un loc in care sa-si poata petrece timpul liber intr-un mod cit mai placut. Reparatiile capitale la acest obiectiv au inceput de catva timp, ele fiind coordonate de Mihai Sirbu, arhitectul-sef al judetului. La finele lor, complexul va dispune de mai multe facilitati: piscina, centru de sanatate, popicarie, bar, dar si de un teren de sport care peste iarna va fi transformat in patinoar artificial pe care se va putea practica hocheiul.



Un complex cu de toate


„Vom reface functiunile traditionale pe care le-a avut acest complex si, pe cit posibil, ii vom adauga altele noi. Am inceput sa reabilitam un loc de traditie din Brasov, pe care vrem sa-l refunctionalizam si sa-l aducem la standardul secolului XXI. Se stie ca este o lipsa mare de piscine in Brasov, mai ales de piscine pentru copii. Acum realizam o piscina dupa ultima tehnologie, atat in ceea ce priveste reciclarea apei, cat si in privinta celorlalte dotari. De asemenea, refacem terenul din vecinatatea complexului, care in decursul verii va putea fi folosit ca teren de fotbal, baschet, volei, tenis, iar iarna va fi patinoar artificial, cu toate anexele necesare. In cadrul complexului vor mai exista o popicarie si un centru de sanatate, cu masaj, sauna si sala de forta“, explica arhitectul Sirbu. Complexul va beneficia si de o parcare. In plus, vor fi inlocuite instalatiile din cladire, iar gradul de confort al intregii baze va fi sporit. „Toate instalatiile si utilajele vor fi infinit mai mici fata de ceea ce a existat in trecut. Centrala termica se intindea pe 50 mp si acum pentru ea avem nevoie de o camera de doar 12 mp. Una din probleme a fost sa dezafectam multitudinea de tevi si de instalatii vechi. Vom lucra cu firme specializate pentru patinoar, piscina si popicarie. Vom avea consultanta din partea lor si proiectare de specialitate. Piscina va fi facuta la standardul necesar, astfel incat sa putem oricand obtine avizul sanitar pentru apa. Sa nu existe acea galeata de clor care se varsa la cateva zile in apa. Apa va fi in permanenta reciclata. De asemenea, anexele vor fi refacute si vom avea grija de toate detaliile pentru ca acest complex sa ajunga un punct de reper pentru locuitorii Brasovului si pentru turisti”, afirma Mihai Sarbu.



Etaj transparent


Elementul de noutate si de modernitate pe care il va avea acest complex va fi dat de aspectul ultimului etaj, cel pe unde se realizeaza accesul in cladire dinspre aleea de sub Timpa. Acesta va avea pereti complet transparenti. „De acolo se va vedea orasul. Ne-am gindit ca astfel cladirea se va integra mai bine in sit si volumetria ei va fi atenuata. Intentia este ca prin schimbarea radicala a aspectului fatadei, aceasta cladire sa nu mai fie atat de «ostila» din punct de vedere arhitectonic fata de zona linistita in care este inclusa, si sa se integreze cat mai bine in cadrul natural”, mai spune arhitectul-sef al judetului. Cladirea ramane exact pe aceeasi configuratie, doar ca la ultimul etaj nu vor mai exista pereti opaci, ci doar sticla, astfel incat de pe alee sa se poata vedea orasul in toata splendoarea sa. Acolo va exista un bar, practic o zona de asteptare pentru parintii care isi vor aduce copiii la inot. Materialele ce vor fi utilizate sint traditionale. Constructorii vor folosi mult placaj de piatra, dar si sticla. De jur imprejurul complexului au fost reamenajate aleile si taluzurile, pe acestea din urma fiind semanata iarba. Se va planta si o vegetatie pitica pentru a agrementa si a fixa malurile. In plus, a fost construita o mica platforma pentru fanfara. Practic, prin amenajarea aleilor de sub Tampa si prin sistematizarea verticala a zonei, se pun in valoare zidurile si monumentele.



Finantare din imprumut


Complexul „Agrement”, situat pe aleea de sub Timpa, a fost pina acum 17 ani unul dintre locurile preferate de distractie pentru brasoveni. Cladirea a fost construita in 1977, de catre Cooperativa Mestesugareasca, dupa un proiect realizat la Bucuresti. Dupa ce locatia a fost preluata de un investitor particular, complexul a fost dezafectat si lasat in paragina. Acum patru ani Consiliul Judetean a cumparat cladirea, dar alesii au ezitat intre a o vinde, a face un parteneriat public-privat cu investitori interesati in refacerea ei sau a repune complexul in circuitul turistic si de agrement prin investitii de la bugetul judetean. Pina la urma, decizia presedintelui Consiliului Judetean, Aristotel Cancescu, aprobata de plen a fost sa se pastreze cladirea in patrimoniul judetului si sa fie refacuta. Anul trecut, consilierii au fost de acord cu accesarea unui imprumut de 6 milioane de euro, din care vor fi suportate cheltuielile implicate de aceasta investitie, dar si cele legate de refacerea altor monumente. In privinta exploatarii viitorului complex de agrement sunt luate in discutie doua variante: fie va exista o societate care va apartine Consiliului Judetean si va functiona dupa modelul Consilprest, fie activitatea complexului se va concesiona unei societati, in conditii avantajoase pentru comunitatea judetului Brasov. Decizia va apartine in exclusivitate plenului Consiliului Judetean. Potrivit evaluarii realizate de specialistii CJ, reparatiile la complexul de sub Tampa vor costa in jur de 1-1,2 milioane euro. Costurile includ si lucrarile de consolidare. Speranta edililor judeteni este ca la finele acestui an complexul de sub Tampa sa fie dat in folosinta

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.