Ultravioletele blocheaza tuberculoza

Ultravioletele blocheaza tuberculoza

0 195

Lumina ultravioleta diminueaza cu pana la 70% propagarea tuberculozei in interiorul spitalelor si in salile de asteptare, este concluzia unui studiu aparut in editia online a publicatiei PLoS Medicine.
Potrivit medicului Roderick Escombe din Londra, coordonatorul studiului, utilizarea luminii ultraviolete este un procedeu foarte ieftin, iar lumina de acest tip a permis neutralizarea radacinilor rezistente la tratamentele antituberculoase.
Cercetatorii au testat efectul razelor ultraviolete (UV) asupra propagarii tuberculozei de la pacientii infectati pe cobai, la laboratoare din Lima (Peru).
Toate exemplarele de rozatoare au respirat aerul expirat de catre tuberculosii contagiosi.
Un grup de rozatoare a fost expus radiatiei UV, iar celalalt grup a fost pus intr-un spatiu inchis, ventilat de purificatoare de aer, denumite generatoare de ioni negativi, sau ionizatoare.
Mai mult de o treime din cobaiii primului grup de control au contractat maladia, fata de doar 9,5% din grupul de rozatoare care au beneficiat de UV si de 14% din grupul expus in ionizatoare.
Un simplu ecran cu lumina UV, instalat pe tavan, impreuna cu un ventilator pentru improspatarea aerului, reusesc sa altereze bacteriile (Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch), deteriorandu-le structura ADN si facandu-le incapabile sa mai infecteze oamenii, sa creasca sau sa se multiplice.
Aproximativ noua milioane de persoane din intreaga lume se imbolnavesc de tuberculoza in fiecare an. Din totalul celor care se imbolnavesc, doua milioane mor, in special in tarile sarace.
Conditiile precare de igiena favorizeaza transmiterea bolii, ratele de infectare fiind mai mari in inchisori, spitale si azile pentru saraci.
Lumina ultravioleta este deja folosita la dezinfectarea salilor de operatie si a ambulantelor, au precizat autorii studiului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.