Ultimul clopotel pentru elevii de clasa a VIII-a

Ultimul clopotel pentru elevii de clasa a VIII-a

0 219

Cei peste 230.000 de elevi de clasa a VIII-a din tara au incheiat vineri, 8 iunie 2007, cursurile anului scolar 2006-2007, cu o saptamina inaintea celorlati, deoarece sesiunea unica a testelor nationale incepe in 18 iunie. In 18 iunie, 5.707 elevi brasoveni vor sustine prima proba a testelor nationale, in 20 de centre stabilite de Inspectoratul Scolar Judetean, dintre care 11 in municipiu.


?


Calendarul examenelor


Examenul contine trei probe obligatorii pentru elevii care au absolvit cursurile in scoli cu predare in limba romana (limba si literatura romana, matematica si istoria romanilor sau geografia Romaniei), in functie de optiunea fiecarui candidat, si patru probe pentru cei care au absolvit cursurile clasei a VIII-a la o unitate scolara cu predare in limbile minoritatilor nationale.


Prima proba a testelor nationale se va desfasura luni, 18 iunie, si va evalua calitatea pregatirii candidatilor la limba si literatura romana. Marti, 19 iunie, elevii care provin de la scolile cu predare in limbile minoritatilor nationale vor sustine proba de limba materna, iar in 20 si 21 iunie, sunt programate probele scrise la matematica, respectiv – la alegere – istoria romanilor sau geografia Romaniei.


Prima afisare a rezultatelor va avea loc in data de 24 iunie, pana la ora 16.00. In aceeasi zi, in intervalul orar 16.00 – 20.00, vor putea fi depuse contestatiile. Rezolvarea acestora este prevazuta in perioada 25 – 27 iunie, iar afisarea rezultatelor finale, in data de 28 iunie.


?


Media reprezinta 50% la admitere


Testele nationale se organizeaza in vederea realizarii selectiei si repartizarii absolventilor de clasa a VIII-a in clasa a IX-a a ciclului inferior al liceului sau a scolii de arte si meserii. Procedura de selectie privind accesul absolventilor clasei a VIII-a in clasa a IX-a are in vedere media la testele nationale, cu o pondere de 50 % si media de absolvire a claselor V-VIII, cu o pondere de 50 %. Au dreptul sa se prezinte la testele nationale atit persoanele care au promovat clasa a VIII-a de gimnaziu din seria curenta, cat si cele din seriile anterioare, care nu au promovat examenul de capacitate sau testele nationale, indiferent de varsta candidatului.


?


Completarea fiselor


Cum prima proba la testele nationale se apropie, elevii au inceput goana dupa note cat mai bune care sa asigure accesul intr-o scoala cat mai competitiva.


Elevii si parintii trebuie sa stie neaparat cum se completeaza fisele cu codurile liceelor, mai ales in ceea ce priveste optiunile si clasificarea lor. De aceea, cel mai bine este ca liceele si profilele optionale sa fie trecute pe o ciorna, care va fi prezentata dirigintelui dupa incheierea testelor nationale. Acestia ii vor indruma in alegerea codurilor. Daca elevul va dori insa un liceu cu pofil special, unde trebuie sustinuta o proba de aptitudini, iar elevul nu a sustinut-o, codul acelui liceu, la profilul respectiv, nu poate fi bifat.


In perioada 30 iunie–6 iulie, in scoli vor avea loc mai multe intalniri intre profesori, parinti si elevi pentru a se completa fisele. Acestea vor fi trimise la centrele de introducere a datelor in calculator si vor fi returnate elevilor si parintilor pentru o noua verificare si introducerea codurilor. In cele din urma, fisa finala va fi validata in baza de date cu note si optiuni, iar absolventii claselor a opta vor fi distribuiti in licee sau scoli de arte si meserii.


?

Laura Moise

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.