Ultima măgarie a unui ambasador expirat!

Ultima măgarie a unui ambasador expirat!

1 91
Sarbatoarea nationala a Americii a fost precedata de un Comunicat comun nesemnat, dar surprinzător… venind cumva din partea mai multor state ale lumii, 12, brusc îngrijorate de soarta legilor justiției din RomâniaApelul a produs agitație si-a atins ținta, dând apă la moară adversarilor coaliției la putere. Marea întrebare e dacă nu cumva respectivul comunicat nu maschează, inabil, de fapt un altul, cu ceva care îi doare mult mai tare pe unii parteneri ai țării noastre decît codurile penale.
„Noi, partenerii și aliații internaționali ai României, facem apel la toate părțile implicate în modificarea Codului Penal și a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau… capacitatea României de a lupta împotriva infracționalității și corupției” se arată în mesajul aproape anonim al celor 12 ambasade ale SUA, Belgia, Canada, Danemarca, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia și Suedia…
O listă cam ciudată: cîteva țări membre ale UE, cîteva țări europene din afara UE plus două de pe continentul nord-american. Cum de s-au găsit între ele și au decis la comun să susțină respectivul comunicat? Au fost și alte țări importante, precum Marea Britanie, Italia, Spania, Japonia ori Austria care au fost solicitate, dar au refuzat să semneze? S-au tras bilețele dintr-o pălărie? Pe undeva, apelul de ieri amintește de straniul demers al ambasadei Suediei, de acum doi ani, de a face un film omagial despre Laura Kovesi(!!), în care ambasadori străini (SUA și Finlanda) îi aduceau acesteia osanale. Filmul era difuzat, reamintim, într-un moment dificil pentru Kovesi, cînd criticile la adresa ei începeau să se întețească, chiar șefa DNA vorbind cu acel prilej despre presiunile tot mai mari la adresa ei.
Și apelul de ieri aduce mai degrabă a improvizație grăbită, genul de acțiune inițiată de cineva și prezentată altora prin telefon întru susținere: ”Te bagi?”
Care ar fi în acest caz, însă, rostul unui asemenea demers?
O ipoteză ar fi că un stat (sau mai multe), cu mare greutate, a vrut să bată șaua ca să priceapă iapa; un mesaj prin care României să i se transmită că ar trebui să se dea pe brazdă urgent dacă nu vrea să-și strice imaginea și mai rău.
Inrebare: Româniai sau, mai degrabă, PSD. Pentru că, interesant de remarcat, tot ieri, ambasada SUA a mai transmis un mesaj,.. rămas în umbră. Unul care sună cam așa:
”Conferința Mondială a Gazelor tocmai s-a încheiat la Washington. SUA sprijină de mulți ani securitatea energetică europeană și diversificarea surselor și rutelor de tranzit. România are o oportunitate extraordinară de a adopta o legislație care să permită exploatarea resurselor de hidrocarburi din Marea Neagră. Producția viitoare de gaze din Marea Neagră va aduce beneficii tuturor românilor, generând venituri masive pentru economia românească, trimițând un semnal puternic investitorilor din întreaga lume și transformând România în lider regional în eforturile de sprijinire a securității energetice”.
Comunicatul mai face o trimitere la un interviu oferit… presei de la noi, zilele trecute, de Sandra Oudkirksecretar asistent adjunct pentru diplomație energetică în cadrul Departamentului de Stat al SUA, în carea aceasta își exprimă nemulțumirea profundă față de tărăgănarea, de către actuala putere, a adoptării legii care ar da undă verde exploatării gazelor din Marea Neagră.
”Este un subiect pe care Ambasada îl discută, pe care Guvernul SUA îl discută, pe care eu l-am discutat cu reprezentanți ai instituțiilor românești, atât cu cei de la Washington, cât și cu cei de la București… care au venit în vizită la Washington. Cred că există un nivel foarte amplu de conștientizare că adoptarea legii offshore este o cerință de bază pentru producția offshore de gaze naturale a spus Oudkirk.
 Legea în cauză e pe ordinea de zi a Comisiei de industrii a Camerei Deputaților; dacă e nu e adoptată pînă în toamnă, avertiza emisarul american, lucrurile se vor complica serios, iar giganții energetici americani nu vor mai putea face investițiile de rigoare. ”Nu aș vrea să atribui cele întâmplate unei rele intenții”amenintza fara rusine americanca…
Problema e că amintita comisie, condusă de un pesedist, a cerut amînarea dezbaterii pînă pe 27 septembrie, ceea ce ar cam depăși termenul convenabil americanilor.
Simultaneitatea apariției celor două comunicatecel american privind afacerile unor mega-companii petroliere și cel americano-european privind codurile penale… ridică în mod clar întrebarea care dintre ele exprimă cu adevărat îngrijorarea unor parteneri ai României.?
Cel privind soarta corupției de la noi, ori cel legat de exploatări de miliarde de dolari, în anii care vin, în beneficiul unor giganți ai afacerilor internaționale?
Și care dintre ele a fost încropit doar pentru a-l masca pe celălalt?”
(dupa o sursa:Inpolitics)

COMENTARII

  1. Romania este singura tara bogata in resurse energetice sin EU si trebuia sa stea departe de EU care are nevoie de aceste resurse energetice si va falimenta Romania ca sa rezolve fostele tari est europene care depind de Rusia fiindca nemtii isi construiesc a doua conducta numai pentru ei.
    Trump este o curva JIDANEASCA care a mostenit o avere, se crede dumnezeu si vrea sa controleze Romania ca sa izoleze Rusia.
    Romania trebuia sa stea aproape de Rusia ca sa-si pastreze resursele energetice fiindca rusii nu ne obligau sa alimentam cu energie toata Europa de Est fiindca aveau tot interesul sa le vanda gazul si petrolul rusesc. Dar rusii nu le-ar fi dat mita borfasilor romani ca sa nu vinda resusele tarii si atunci BORFASUL TRADATORI adrian nastase a vindut gazele austiecilor pentru mita dar in final EU l-au inchis pentru ca a luat 500000 de dolari mita de la chinezi ca sa ascunda faptul ca a luat mita si de la austrieci. Acum in tara BORFASII EXTERNI (majoritatea JIDANI) vor sa fure toata tara si fac presiuni ca sa elimine companiile romanesti si sa impiedice guvernul sa dezvolte economia romanesca.
    USR si bozgorul soros trebuie executati fiindca sant tradatori platiti de serviciile secreta americane si europene

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.