ULTIMA „GĂSELNIȚA” A PROPAGANDEI MAGHIARE, inclusiv la Sumuleu: Transilvania să se rupă...

ULTIMA „GĂSELNIȚA” A PROPAGANDEI MAGHIARE, inclusiv la Sumuleu: Transilvania să se rupă de România și să se declare… stat de sine stătător!

1 363


Textul, din nou reluat, semnat cu …probabil pseudo-numele H.  Damian este un MESAJ de propagandă mai vechi   a unei diversiuni care, după știința mea, își încearcă din când în când norocul…reluarii periodice, sugereaza Prof. dr. Ion Coja. Când lumea se întreba firesc îngrijorată care va fi soarta Transilvaniei: rămâne în starea în care a …readus-o Tratatul fascist de la Viena, din august 1940, sau va reveni la Statutul ce ii fusese acordat dupa marea intelegere internationala de la Trianon ca parte  deplina a statului român. Decizia, inclusiv sovietica era …chiar avizata de staff-ul lui Stalin și existau motive solide că, vazand abundenta si seriozitatea „probelor” internationale, si contributia ferma a Romaniei la infrangerea fascismului, se va decide pentru totdeauna în favoarea românilor…
Pentru cei care nu agreau această variantă, a reapărut o idee care să salveze cumva ce se mai  putea salva propagandistic din punctul de vedere al intereselor revizioniste maghiare. Istoricul Gheorghe Buzatu după 1990, cercetând arhivele sovietice, a constatat netemeinicia sustinerii celor care lucrau în secret la promovarea acestei secesiuni     
Un Text ambiguu semnat  H.C . Damian, de agresiva propagandă directă, pe față, a unei diversiuni care, după știința mea, scrie Prof. Ion Coja își tot încearcă norocul încă de la sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial, când lumea politica se întreba îngrijorată care va fi soarta Transilvaniei! Decizia era la rusi și existau motive deplin justificate  că Stalin va decide în favoarea românilor. Dar s-a strecurat si o idee care să salveze ce se mai putea salva din interesele revizioniste maghiare: ideea ca Transilvania să se rupă de România și să se declare … stat de sine stătător! 
Așa cum a descoperit Prof. Buzatu după 1990, cercetând arhivele sovietice, între cei care lucrau în secret la promovarea acestei secesiuni s-a aflat si Valter Roman cu un număr de comuniști maghiari din Ardeal, care mizau si ei pe sprijinul lui Stalin!  
Ideea revenirii Transilvaniei la statul ungar nu mai avea  nicio șansă să se producă și iredenta ungară se agață de această ultimă speranță: Transilvania stat independent, de sine stătător! Adică măcar cu atât să lovească în interesele și drepturile românilor, ale României: Transilvania să înceteze a mai aparține statului român!

Evident, într-o Transilvanie de sine stătătoare, procentul de populație maghiară ar fi fost ceva mai consistent, putând să urce eventual până la 20%. Ceea ce ar fi putut sustine promovarea unui maghiar in funcția de prim ministru! Asta cu conditia ca secuii, să fie recunoscuți ca etnie de sine stătătoare si nu ca maghiari! Ceea ce ar fi constituit un act de mare reparație nedreptații săvârșite de conclavul maghiar, în preocuparea lor constantă de a falsifica datele  istorice. Despre această ispravă nimic de spus în apărarea identității etnice a secuilor din Ardeal !??  Dar putea fi corectă diversiunea maghiară anti-secuiască!?… 
Mi-aduc aminte că după 1990 s-au auzit voci care doreau si un… Banat de sine stătător, tot așa, cu nădejdea că într-un stat  mic va fi mult mai ușor ca roman să ajungi în guvern sau chiar președinte de republică! Dar președinte să fie! Destul de aproape de a fi președinte de bloc!…

Invocarea denaturata a câtorva date și evenimente de-atunci pe care le cunoastem, se impun având darul de a contrazice  referința negativa a maghiarilor  la … formidabila rețea de bănci românești – o epopee financiară care ar merita măcar două-trei lecții în programa de istorie.” Epopeea financiară amintită ar merita chiar să fie mereu discutată în lecțiile de istorie și nu numai! Va fi o pledoarie pentru unitatea de neam românesc in Transilvania , care a funcționat peste toate opreliștile scornite de neprieteni! Despre ce este vorba?
În secolul al 19-lea, mai spre sfârșit, românii din Transilvania au cerut voie de la împăratul Franz Iosef, să înființeze mici bănci sătești, care să pună la dispoziția românilor sumele modice pe care să le poată împrumuta de la băncile respective! Se pare că s-a și glumit copios pe această temă la Viena și la Budapesta!…  Cum să se descurce niște tărani valahi în lumea selectă a finanțelor?!… Și le-au dat aprobarea, convinși că toate acele mici bănci sătești vor da curând faliment! N-au dat faliment! …
Ceea ce nu s-a știut nici la Viena, nici la Budapesta, era faptul că înființarea acelor bănci sătești era o acțiune coordonată de la București, de la Banca Națională a României, de Ion C. Brătianu în primul rând și în mare secret!
Cu bani de la București, familiile de români ardeleni au putut să cumpere orice bucată de pământ care apărea pe piață, azi un iugăr, mâine un hectar, până când, în 1919-1920, la Trianon, conclavul internațional al Pacii a trebuit să decidă a cui să fie Transilvania, a ungurilor sau a românilor.
Atunci s-a pus și problema proprietății funciare: cine erau stăpâni în Transilvania, ca proprietari de terenuri, românii sau ungurii?
Cine dețineau suprafața cea mai mare de pământ?! Și cu actele puse pe masă, experții internaționali au aflat că românii dețineau cea mai mare suprafață din teritoriul transilvan!
Asa au aflat asta cu stupoare și guvernanții de la Budapesta, care … luaseră peste picior înființarea băncilor sătești din Ardeal! Manevră inteligentă, gândită pe malul Dâmboviței și executată atunci cu sprijinul financiar al Băncii Naționale a României. Cu banii românilor de peste munți ! 

După 1990, am citit în presa maghiară analiza acestei „manevre ” și pledoaria ca si … Budapesta să copieze AZI strategia de ieri a Brătienilor și să sprijine direct proprietatea funciară ungurească în Ardeal! Ceea ce se și face, sub privirile inconștiente ale politicienilor de azi de la București și Cluj, cu complicitatea ticăloasă a unor magistrați ardeleni din Transilvania cea atât de corectă!… 
Dar aceasta este altă poveste!

Prof.Deak Andrei

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.