Ultima forma de protest – Deshumarea unui erou-martir al Revolutiei!

Ultima forma de protest – Deshumarea unui erou-martir al Revolutiei!

0 308

„Am scapat de ticalosii astia!”, sunt ultimele cuvinte spuse parintilor de Nicusor, un erou-martir, sacrificat prea tanar pentru idealurile Revolutiei. Idealuri care palesc in fata realitatii ultimilor 18 ani. Disperati, parintii acestuia intentioneaza in perioada urmatoare sa obtina deshumarea fiului lor din Cimitirul Eroilor Brasov si sa-l inmormanteze in alt loc. Elena si Nicolae Vlase sustin ca demersul lor reprezinta o ultima forma de protest fata de inactivitatea si reaua-credinta a unora dintre autoritati, care nu lupta pentru aflarea adevarului despre cum a murit fiul lor si clarificarii aspectelor legate de evenimentele din Decembrie 1989 de la Brasov.

„Militieni si securisti… revolutionari”

De aproape 17 ani, sotii Elena si Nicolae Vlase incearca sa afle cum a murit baiatul lor, Nicusor, in varsta de 19 ani, la Revolutie. Ei nu au acceptat sa faca compromisuri, inclusiv sa faca parte din organizatii si asociatii in care adevaratii revolutionari erau amestecati cu o multime de impostori. Din aceasta cauza, dar si pentru ca au incercat permanent sa elucideze felul in care a fost ucis fiul lor, cei doi au fost permanent sicanati, amenintati si chiar umiliti. „Nu mai putem accepta situatia actuala, asa ca ne-am decis sa actionam intr-un fel: vom incepe demersurile pentru a ne dezgropa copilul, pentru a-l duce apoi in alta parte. Nu mai putem merge la comemorari alaturi de atatia falsi revolutionari. Au ajuns sa depuna coroane pe mormintele copiilor ucisi in 1989 o multime de militieni si securisti, oameni care, de fapt, au actionat atunci pentru uciderea lor. Prea multi fosti militieni si securisti au ajuns sa aiba calitatea de revolutionari”, se plange Elena Vlase.

Dusi cu zaharelul

„Pentru ca am incercat sa aflam adevarul despre moartea copilului nostru, cei de la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, nu vor sa ne preschimbe certificatele de urmasi ai unui erou-martir. De doi ani ne tot solicita alte date. Mai nou, ne cer sa le spunem in ce zi, la ce ora, in ce loc si imprejurare a murit copilul nostru, dar noi tocmai pentru asta luptam: sa aflam adevarul, pentru ca nu putem accepta cele ce ne-au fost spuse pana acum. Inclusiv redeschiderea Dosarului Revolutiei de la Brasov, in care generalul Dan Voinea conduce ancheta, ne face sa credem ca am fost mintiti si ca adevarul nu a iesit la suprafata”, povesteste Elena Vlase.

Circumstante neelucidate

In decembrie 1989, tanarul de 19 ani a fost ucis in circumstante care nu au fost elucidate nici pana astazi. Oficial, el a fost impuscat in noaptea de 22 spre 23 decembrie in fata Hotelului Capitol. Deoarece glontul ii trecuse prin piciorul stang, deasupra genunchiului, medicii legisti au stabilit ca tanarul a murit din cauza hemoragiei puternice provocate de sectionarea arterei femurale. Cadavrul lui a fost gasit abia in data de 27 decembrie, la morga, desi parintii l-au cautat pe la toate spitalele. Elena si Nicolae Vlase sustin ca pe 27 decembrie, atunci cand a fost gasit cadavrul, rana nu era inchisa si inca sangera puternic, iar corpul era moale. Mai mult, pe palmele si pe tamplele lui Nicusor erau vizibile urme maronii, cum sunt cele facute de electrozi, iar incheieturile aratau ca si cum ar fi fost legat la maini pentru a fi torturat.
Pe 21 decembrie, cand au iesit in strada muncitorii de la ICA – Ghimbav, Nicusor li s-a alaturat, iar toata noaptea s-a aflat in zona Prefecturii. Dimineata s-a intors acasa si a povestit tot ce se intamplase. El le-a spus ca in multimea de oameni observase mai multi tineri, poate ceva mai mari decat el, care erau amestecati printre revolutionari si comunicau intre ei prin statii de emisie, ascunse sub reverul hainei. Inainte sa plece din nou in centrul orasului si-a asigurat parintii ca nu va pati nimic si ca, mai mult ca sigur, in Brasov nu se va trage. „Am scapat de ticalosii astia!”, au fost ultimele cuvinte spuse parintilor.

Fosti securisti cu carnete de revolutionar

Presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politic Brasov, Octav Bjoza, a afirmat ca activistii PCR si UTC, ofiterii de Securitate si Militie si directorii de institutii au ramas in continuare la putere si, „ca o culme a nerusinarii, au ajuns prin fals si impostura chiar revolutionari”. Din randul fortelor de represiune, deveniti revolutionari peste noapte, Bjoza i-a amintit pe Mihai Brebenel, maior si seful Plutoanelor de Interventie ale Militiei, Iona Dusnita, seful Biroului de Paza si Ordine al Militiei, Ion Lupu, colonel si seful trupelor de securitate UM 391, Cornel Rusu, maior MApN si mana dreapta a generalului Ioan Florea, dar si maiorul de securitate Nicolae Paraschiv, actualul secretar al Primariei Brasov. Cel din urma este acuzat ca in toamna anului 1989 ar fi anchetat chiar doi revolutionari autentici, Sorin Boaca si Ciprian Aranusi. Presedintele AFDP Brasov i-a amintit si pe fostii activisti deveniti revolutionari. Printre ei se numara Gheorghe Radulescu, fost director al Gospodariei de Partid, Gheorghe Popica, secretar PCR al ONT si fost sef al Complexului Aro Palace, sau Victor Carausu, fost secretar UTC la fabrica de autocamioane.
Asadar, ultimele cuvinte ale unui erou-martir: „Am scapat de ticlaosii astia!” nu pare sa aiba prea multa legatura cu realitatea. „Nu mai traim pentru niste certificate de urmasi ai unui erou-martir – niste hartii -, ci doar pentru a afla cum a murit copilul nostru de 19 ani. Si nu mai acceptam sa fim mintiti si umiliti”, sunt decisi sotii Vlase.
Marius OLA

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.