Ulcioare romanesti la Venetia

Ulcioare romanesti la Venetia

0 215

Muzeul Taranului Roman (MTR) va prezenta la Venetia, in timpul traditionalului carnaval, o expozitie intitulata „Ulciorul de nunta, tehnica, arta si simbol”. Expozitia va fi vernisata pe 12 februarie si va prezenta publicului venetian si turistilor un patrimoniu special, care va ilustra tehnicile de modelare si ornamentare a ulcioarelor de nunta, inscrierea acestor piese in ceremonialul nuntii traditionale, precum si mutatiile de functii inregistrate in timp de aceasta categorie de piese.


Expunerea va include ulcioare de nunta provenite din Oboga si Romana (Olt), din Horezu (Valcea), Arges, Banat si Vama (Oas). Vor putea fi admirate astfel ulcioarele closca cu pui sau barza (prin intermediul carora se menea fertilitatea noii familii), ulcioare cu caractere androgine, ulcioarele ovoidale etc.


Cadrul general al expozitiei va fi completat printr-o suita de fotografii alb/negru care vor ilustra fazele modelarii unui ulcior, dar si secvente ale nuntii traditionale in care apar aceste piese. Fundalul sonor al expozitiei va fi asigurat de cantece de nunta si de petrecere culese de specialistii muzeului.


Evenimentul va fi realizat de Muzeul National al Taranului Roman, in parteneriat cu Institutul Cultural Roman. Expozitia va fi deschisa pana pe 28 februarie.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.