UE s-a hotarat: împiedicarea „fraudelor-carusel” prin …spaţiu unic de TVA!!

UE s-a hotarat: împiedicarea „fraudelor-carusel” prin …spaţiu unic de TVA!!

0 618

Dosarul „Panama Papers”, a fost sau nu o „pregatire” de specialitate, pentru o decizie asa-zis istorica, ramane de vazut. Vineri și sâmbătă la Consiliul Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), s-a discuta, printre altele si despre Dosarele Panama, dar s-a si hotarat ca „reteta” impotriva fraudelor o Europa cu un …spaţiu unic de TVA .
Miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană, prezenti la Consiliul Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) de la Amsterdam, au fost de acord să susţină planul pentru crearea unui spaţiu unic de TVA prezentat la începutul lunii de executivul comunitar.
Temele abordate: Consolidarea Uniunii Bancare, Dosarele Panama, Economie sustenabilă, Frauda la TVA, Pactul de Stabilitate și Creștere.
Viitoarele reglementări ar urma să înlocuiască actualul sistem transfrontalier în vigoare din 1993.
Proiectul Comisiei Europene urmăreşte în primul rând să împiedice frauda în această zonă fiscală ce se ridică în intreaga Uniune la aproape 170 de miliarde de euro anual.
50 de miliarde se pierd, în comerţul transfrontalier, prin sistemul numit fraudă de tip carusel.  Ar urma să fie luate măsuri încă de anul acesta.tva ff
Anca Dragu: Am agreat ca în cursul anului să implementăm toate statele membre un sistem de schimb de informaţii automate, cu privire la companiile suspecte şi la tranzacţiile suspecte, astfel încât să ne ajute efectiv să reducem această fraudă la TVA, a explicat pentru RRA, ministrul Finanţelor Anca Dragu, după reuniunea Ecofin.
In ca o veste buna, in viitorul spaţiu unic european de TVA ar urma să reducă semnificativ şi numărul de acte pe care trebuie să-l completeze firmele.
Autorităţile de la Bruxelles promit că va fi creat un portal web la nivelul Uniunii, ce va asigura, pentru întreprinderi, un sistem simplu de încasare a TVA, iar pentru guverne, un sistem mai solid de colectare a veniturilor.
Din Romania, la eveniment, au participat ministrul Finanțelor si secretarul de stat pe probleme de fiscalitate, Gabriel Biriș.
Paradisul fiscal Panama va dispare, aici se va adopta până în 2018 standarde internaționale de raportare fiscală și se va participa la schimbul automat de informații fiscale între țări, a afirmat, marți, președintele Juan Carlos Varela, într-un interviu acordat presei din Japonia, pe fondul revelațiilor apărute în dosarul „Panama Papers”, transmite Reuters.
Vlad T.

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.