UE-reducere taxe si impozite

UE-reducere taxe si impozite

0 235

Iata ca sunt si solutii pentru criza, altele decat cele care le traim zilnic in Romania. Europa mizeaza pe reducerea taxelor si a impozitelor, pentru a sustine relansarea iar reducerea deficitelor trebuie sa mai astepte

Germania
Declaratia facuta de Germania in acest week-end privind reduceri semnificative de impozite, dupa ce Italia si Suedia anuntasera proiecte similare, confirma tendinta din Europa: cea mai mare parte a statelor nu acorda, deocamdata, foarte mare importanta cresterii semnificative a deficitelor si pune accentul pe relansarea economica, relateaza AFP.
Cancelarul german Angela Merkel si noii sau aliati liberali prevad in total reduceri fiscale de 24 de miliarde de euro in favoarea gospodariilor si a societatilor comerciale, pentru urmatorii patru ani de legislatura.
„Trebuie sa acceptam o indatorare exceptional de ridicata” care nu se va reduce decat in momentul in care criza va fi definitiv depasita, a avertizat ministrul desemnat al Finantelor, crestin-democratul Wolfgang Schauble.

Italia: pariul pe scaderea impozitelor
Italia pariaza si ea pe reducerea incarcaturii fiscale pentru a sustine activitatea economica, dupa cea mai grava recesiune care a afectat batranul continent de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace.
Seful guvernului, Silvio Berlusconi, a anuntat joi, cu cinci luni inainte de alegerile regionale, ca executivul studieaza o reducere sau chiar o desfiintare temporara a taxei profesionale, raspunzand astfel solicitarilor patronatelor si a unei parti a majoritatii care il sustine.
O initiativa care, potrivit presei, nu a fost foarte apreciata de ministrul Economiei, Giulio Tremonti, partizan al rigorii bugetare si care ar fi amenintat chiar ca demisioneaza.

Franta, Suedia si contraexemplul Spaniei
In acest fel, Italia urmeaza exemplul dat in Franta de Nicolas Sarkozy, care a desfiintat si el taxa profesionala. O decizie care va face ca in conturile intreprinderilor sa ramana in plus 11,7 miliarde de euro in 2010.
Guvernul suedez de centru-drepata, care prezideaza in prezent Uniunea Europeana, anunta si el noi reduceri ale impozitelor pe venituri, pentru a stimula piata muncii. Ele sunt insa mai modeste – 10 miliarde de coroane, respectiv 990 de milioane euro – dar semnalul este clar.
Cu toate acestea, nu toate statele europene sunt pe aceeasi lungime de unda. Guvernul socialist spaniol, confruntat cu o recesiune extrem de severa, vrea sa colecteze suplimentar, in 2010, 11 miliarde de euro prin cresterea unor impozite si taxe, inclusiv a taxei pe valoarea adaugata, pentru a nu adanci si mai mult deficitele.

Politicile bugetare riguroase trebuie sa mai astepte
Dar, in cea mai mare parte a statelor, nu se pune problema de a promova politici bugetare riguroase. Reducerea deficitelor si a datoriei publice, aduse la nivele enorme de criza eonomica mondiala, trebuie sa mai astepte.
In prezent, trei sferturi dintre tarile membre depasesc limitele de deficite stabilite de Pactul de stabilitate la 3% din produsul intern brut.

Ingrijorarea BCE in fata derapajului necontrolat
Acest derapaj necontrolat incepe sa ingrijoreze Comisia Europeana – jandarmul bugetar al Uniunii – care a luat in vizor in special Franta. Si Banca Centrala Europeana, insarcinata cu stabilitatea euro, incepe sa fie serios preocupata de aceste aspecte.
„Ne pronuntam in favoarea unei observari stricte a Pactului de stabilitate” a avertizat in aceasta saptamana presedintele BCE, Jean-Claude Trichet. El cere statelor europene sa faca eforturi pentru respectarea normelor convenite, incepand cu 2011.
Ministrii de Finante ai UE au insa in vedere obiective mai putin constrangatoare: vor incepe sa renunte la masurile de relansare, incepand cu 2011, doar daca relansarea economica devine stabila.
Iar acest obiectiv le lasa o marja importanta de manevra, noteaza AFP, in finalul analizei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.