UE investeste in internet mobil ultrarapid

UE investeste in internet mobil ultrarapid

0 207

UE va injecta de la 1 ianuarie 2010 inca 18 milioane euro in cercetarea care va sta la baza retelelor mobile de urmatoare generatie 4G, a anuntat marti Comisia Europeana. Banii vor finanta cercetarea in domeniul tehnologiei LTE (Long Term Evolution) Advanced, care va mari de pana la 100 de ori viteza internetului mobil in comparatie cu actualele retele 3G, potrivit executivului european.

Internet pentru viitor
Long Term Evolution (LTE) este tehnologia wireless de ultima ora, capabila sa asigure viteze de conectare la internetul mobil de pana la 100 megabiti pe secunda, de 10 ori mai rapid decat retelele 3G. In Europa, LTE se afla acum in probe la operatori mobili din Finlanda, Germania, Norvegia, Spania, Suedia si Regatul Unit si urmeaza sa intre pe piata in Suedia si Norvegia in prima jumatate a anului viitor.
In perioada 2004-2007, UE a sprijinit cu 25 de milioane de euro cercetarile legate de optimizarea si standardizarea LTE (proiectele WINNER I si II desfasurate de un consortiu alcatuit din 41 de societati si universitati de frunte ale continentului). A luat astfel nastere primul concept al unei infrastructuri de retea bazate pe LTE.
Avantajele raspandirii tehnologiei LTE, in viziunea Comisiei Europene:
LTE va mari capacitatea operatorilor de retele, permitandu-le sa ofere banda larga mobila mai rapida unui numar mai mare de utilizatori la preturi mai scazute, revolutionand astfel piata europeana de telecomunicatii mobile.
LTE Advanced va mari vitezele de banda larga mobila pana la 1 gigabit (o mie de megabiti) pe secunda, dand posibilitatea utilizatorilor in miscare sa beneficieze deplin de servicii online sofisticate ca televiziune si video de inalta calitate, la cerere.
LTE valorifica mai eficient spectrul de frecvente radio, permitand retelelor mobile sa profite de „dividendul digital” si sa utilizeze frecventele eliberate prin trecerea de la televiziunea analoga la cea digitala (IP/09/1112). Semnalul va strabate distante mai lungi decat cu actuala tehnologie GSM, asigurand aceeasi acoperire de retea cu mai putine antene, ceea ce va contribui la conservarea peisajului european si la reducerea consumului de energie.
LTE ar putea asigura patrunderea comunicatiilor mobile de banda larga in regiunile mai putin populate, contribuind la atenuarea „fracturii digitale” dintre zonele rurale si urbane. La sfarsitul anului 2008, 23% din populatia rurala a UE nu avea inca posibilitatea unei conexiuni DSL la internet (IP/09/1221).

Tehnologiilor wireless si dezvoltarea retelelor 4G
Luna trecuta, Comisia Europeana a hotarat sa investeasca inca 18 milioane de euro in studiile asupra unei versiuni perfectionate a LTE, LTE Advanced, iar in luna septembrie din acest an, Comisia va incepe sa negocieze detaliile cu consortiile care vor lucra la proiecte. Noile proiecte ar urma sa demareze in ianuarie 2010.
In perioada 2007-2013, UE va investi in total peste 700 de milioane de euro in cercetarile dedicate viitoarelor retele, jumatate din suma urmand sa fie alocata tehnologiilor wireless care contribuie la dezvoltarea retelelor 4G si ulterioare.
Din datele Comisiei Europene, principalii operatori de telefonie mobila si principalii producatori de pe piata mondiala, cum ar fi Orange, TeliaSonera, T-Mobile, AT&T, NTT-DoCoMo, Verizon, Alcatel-Lucent, Ericsson, Huawei si Nokia Siemens Networks, s-au angajat deja sa utilizeze standardul LTE, iar dupa estimarile analistilor pietei, operatorii din intreaga lume vor investi aproape 6 miliarde de euro (8,6 miliarde de dolari) in echipamente LTE pana in 2013.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.