UE impune reducerea taxei auto!

UE impune reducerea taxei auto!

0 171

Nivelul taxei auto de prima inmatriculare trebuie ajustata pentru a ajunge la nivelul practicat in Europa, altfel Romania risca, din, nou sanctiuni. Comisia Europeana considera ca taxa de prima inmatriculare, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2007 in Romania, contravine jurisprudentei Curtii Europene si Tratatului de aderare a Romaniei la UE, fiind dicriminatorie in privinta masinilor de mana a doua. Insa, potrivit ministrului de Finante, Sebastian Vladescu, CE nu a contestat dreptul Romaniei de a institui aceasta taxa, ci modalitatea de calcul. Numai ca, din cauza sistemului de calcul, nivelul taxei pentru masinile vechi ajunge sa depaseasca valoarea reziduala a autoturismului. Taxa urmeaza sa fie modificata, astfel incat sa fie in conformitate cu legislatia europeana. In acest sens, ministrul ?de Finante si comisarul european Laszlo Kovacs au convenit la o intalnire recenta la Bruxelles ca Romania sa modifice taxa de prima inmatriculare.


?


Principiile cerute de UE


?


Purtatorul de cuvant al comisarului european, Maria Assimakopoulou a precizat ca nu au stabilit un termen limita pana la care autoritatile de la Bucuresti sa contacteze expertii europeni. „Discutia celor doi a fost una generala. Ministrul Vladescu i-a explicat comisarului Kovacs problemele pe care le implica schimbarea legislatiei, in timp ce comisarul european a subliniat ca Romania este stat membru UE si trebuie ca masurile luate sa nu fie discriminatorii„, a spus purtatorul de cuvant al comisarului European.


Reprezentanta comisarului Kovacs a subliniat ca Romania poate pastra taxa, dar ca ea trebuie sa respecte doua principii: „Sa fie proportionala cu vechimea masinii si sa nu discrimineze masinile la mana a doua sau aduse din strainatate”.


?


Modelul UE


?


16 state ale Uniunii Europene aplica o taxa asemanatoare cu taxa speciala la prima inmatriculare, prevazuta in noul Cod fiscal al Romaniei de la 1 ianuarie 2007. ?n alte 10 state se aplica o taxa ecologica, in functie de gradul de poluare a autovehiculului. La data de 20 februarie vor fi discutii la Bruxelles pe aceasta tema intre specialisti, iar in 20 martie sunt invitate la Bruxelles delegatii ministeriale ale tuturor tarilor din Uniunea Europeana, care vor discuta strategia pe termen lung cu privire la protectia mediului, asa incat vom putea sa discutam peste cativa ani de o taxa ecologica si nu de una de prima inmatriculare, impozit care nu va putea fi contestat de nimeni.


?


Lgislatie da, practic nu


?


Guvernul a decis la mijlocul lunii ianuarie ianuarie ca taxa de prima inmatriculare sa fie modificata conform legislatiei comunitare. Deocamdata, insa, taxa este mentinuta la acelasi nivel. Taxa de prima inmatriculare se calculeaza in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii. Nivelul taxei porneste de la 68 de euro pentru auto-vehiculele noi, foarte mici, cu o capacitate cilindrica de 600 cmc, dotate cu euro 4, si ajunge pana la 8.586 euro pentru autoturismele mai vechi de sase ani, fara euro si cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc.


?


Marius OLA

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.