UE avertizeaza noile membre: fondurile neutilizate se pierd

UE avertizeaza noile membre: fondurile neutilizate se pierd

0 228

Oficialii europeni au avertizat noile tari membre care s-au alaturat Uniunii in “valul” 2004 ca risca sa piarda? fondurile structurale de coeziune, din pricina neutilizarii. “Toate statele membre, dar in special cele 10 state noi membre, trebuie sa faca? mai multe eforturi sa-si cheltuie fondurile structurale de coeziune, fiindca timpul trece repede” a atentionat Dalia Grybauskaite, comisarul UE insarcinat cu bugetul.


Avertismentul vizeaza Cipru, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia,Lituania, Malta, Polonia, Slovacia si Slovenia, dar Romania trebuie sa ia aminte. Dezinformarile, informatiile incomplete (politicienii se folosesc adesea in discursurile lor de fondurile europene, sugerand ca orice se poate rezolva pe aceasta cale, nestiind sau nevrand sa vorbeasca si despre conditionarile preliminare privind accesul la resursele de finantare) birocratia excesiva promovata de autoritatile de implementare a programelor care doresc in anumite cazuri sa se supraacopere de hartii pentru a nu risca, sunt cateva dintre cauzele ce determina absorbtia scazuta. De asemenea, scandalurile politice, alocarea fondurilor de cofinantare a proiectelor si pentru intocmirea documentatiilor pe crieterii clientelare, determina pe de-o parte o inechitate a dezvoltarii si absorbtiei fondurilor, pe de alta parte constituie o amenintare privind posibilitatea pierderii unor resurse insemnate.


Romania trebuie sa se orienteze serios inspre fondurile europene si sa invete din greselile altor state membre, chiar si a veteranelor, intrucat chiar si tari cu traditie in UE au pierdut sume importante. Cele 15 state membre mai vechi au suferit pierderi de 750 de milioane euro in „dezangajare” – un termen tehnic UE, care descrie prin ce mijloace banii necheltuiti alocati din bugetul UE pentru un stat membru sunt retrasi


In fruntea “consumatorilor de fonduri” se afla Franta, cu 13,5 miliarde euro , din care 10 miliarde au fost absorbiti in agricultura, urmata de Spania. In termeni procentuali, din venitul national brut, Grecia, Lituania si Malta? sunt cele mai importante beneficiare dupa Luxemburg.


?


Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.