UDMR sub presiunea PPE! Dragnea îi răspunde lui Kelemen Hunor: Dacă mergem...

UDMR sub presiunea PPE! Dragnea îi răspunde lui Kelemen Hunor: Dacă mergem cu Guvernul în Parlament pentru restructurare avem majoritate fără UDMR!

0 111

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri că, în cazul în care se va ajunge la varianta restructurării Guvernului, actuala coaliţie are majoritate în Parlament şi fără UDMR.
„Am auzit ce a spus UDMR-ul şi ştiam că UDMR-ul nu susţine o restructurare a Guvernului, am şi discutat cu colegii de la UDMR. Dacă vom lua decizia să mergem cu Guvernul în Parlament pentru restructurare avem majoritate fără UDMR, fără niciun fel de problemă, în plenul reunit”, a spus Liviu Dragnea, într-o conferință de presă la Botoșani.
Liderul PSD a fost întrebat și despre posibilitatea ca preşedintele Klaus Iohannis să blocheze inclusiv o variantă de restructurare a Guvernului. Întrebarea a fost un prilej pentru Dragnea să lanseze un nou atac la adresa lui Iohannis: „La cum a jucat în picioare Constituţia, e în stare să facă orice. (…) Poţi să dai vot în Parlament pentru tot Guvernul şi Iohannis să nu semneze, că a ajuns la concluzia că poţi să-ţi baţi joc de Constituţie… aşa şi, nu păţeşte nimic. Deci, orice e posibil la Iohannis. (…) E limpede pentru toată lumea care vrea să observe că vrea să blocheze Guvernul cu orice preţ prin orice mijloace”.
Dragnea a spus că, până la urmă, la Ministerul Justiţiei poate fi pus un interimar, pentru că trebuie să funcţioneze ministerul. „Şi sperăm, o dată pentru totdeauna, ca de acolo de la minister să nu mai vină blocaje în ceea ce priveşte actele normative. În rest, Iohannis să se joace cum vrea”.

Kelemen Hunor
Kelemen Hunor și UDMR vs restructurarea guvernului

Reacția lui Dragnea a venit in urma poziționării liderului UDMR. Kelemen Hunor a declarat la RFI, că, cel mai probabil, Uniunea nu va vota o nouă listă a Executivului în cazul în care PSD-ALDE vor decide să facă schimbările din Cabinetul Dăncilă printr-o restructurare guvernamentală în Parlament. El spune că UDMR îi va lăsa pe cei din coaliție să arate că au majoritate. În același timp, argumentul că facem restructurarea Guvernului doar ca să ocolim președintele nu stă în picioare, mai afirmă el.
El crede că nu este cazul ca Uniunea să voteze un Cabinet restructurat. În opinia sa, s-ar putea ajunge din nou în situația unui conflict juridic la Curtea Constituțională.
”Premierul ar trebui să decidă dacă restructurează sau nu Guvernul, dacă are argumente, se poate face, nu ar fi asta o problemă. Să ocolești prin restructurare și printr-un vot în Parlament președintele, din punctul meu de vedere nu se poate și oricum nu se va întâmpla, pentru că președintele semnează decretele de numire a miniștrilor individual, nu semnează lista și dacă el semnează hai să spunem din 27 de miniștri 26 și la unul spune că nu pot să semnez (…), nu se va întâmpla nimic, te duci la CCR, este un conflict constituțional și va decide CCR. Această posibilitate încă nu a fost încercată niciodată în România. Eu nu cred că poți să ocolești președintele, dacă președintele are o convingere fermă față de o anumită persoană. Deci din punctul meu de vedere, nu stă în picioare acest argument, că facem restructurarea doar să ocolim președintele”, a declarat liderul UDMR.

Întrebat ce va face UDMR, dacă se va ajunge la o restructurare a Guvernului în Parlament, liderul Uniunii a răspuns: ”Va lăsa coaliția PSD-ALDE să arate că are majoritate. Noi nu am luat o decizie, dar eu cred că dacă am votat o dată Guvernul, primul Guvern Grindeanu, după aceea Tudose, o dată Guvernul Dăncilă, a patra oară nu cred că va fi cazul să votăm un Guvern, mai ales că ei au majoritate. Vreau eu să se demonstreze că au majoritate, ei trebuie să adune 233 de voturi, noi încercăm să nu-i încurcăm nici pe cei din Opoziție, nici pe cei din PSD-ALDE și de aceea eu cred că dacă se va demonstra că această coaliție are majoritate, poate reușim și noi să stopăm aceste acuzații total nefondate că PSD-ALDE stă în voturile noastre și permanent noi nu știu ce șantajăm în dreapta și în stânga, ceea ce nu este adevărat”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.