UDMR REVENDICA TRANSILVANIA,BUCATA CU BUCATA!

UDMR REVENDICA TRANSILVANIA,BUCATA CU BUCATA!

0 567

În 16 judeţe locuite si de … maghiari, UDMR-ul, prin intermediul organizaţiilor sale judeţene şi teritoriale solicită  inscripţionarea a aproximativ 3.000 de monumente maghiare! Stupefiant!! Conform ordinului de ministru elaborat pe perioada mandatului lui Kelemen Hunor !
BA MAI MULT denumirea acestora trebuie inscripţionată… în mai multe limbi, dar obligatoriu în limba maghiară!!  La nivel naţional,pretinde Hunor , primarii trebuie să pună în aplicare „ordinul” din perioada ministeriatului !!.
Prin acea listă în limbile română şi maghiară, la nivelul fiecărui judeţ,sunt monumente maghiare de importanţă naţională (categoria A) şi de importanţă locală (categoria B). Kelemen Hunor,  oferind indicatii cu privire la însemnătatea inscripţiilor şi… actuala situaţie a procesului de retrocedare a imobilelor. Inscriptionari bilingve exista  înca din …mileniul trecut. De ce a fost atat de important  acest lucru pentru UDMR? De ce se face un „caz european” din… perspectiva limbii materne şi după intrarea în vigoare a ordonanţei de guvern?

Au existat destule localităţi, în care UDMR-ul a fortat să solicite in exces aplicarea acesteia. Au impus/realizat implementarea denumirilor în limba maghiară şi a monumentelor maghiare,unele cu explicatii care au jignit simtamintele majoritarilor. Indicatoarele de localităţii în limba maghiară semnalează faptul că acolo există şi o comunitate maghiară, chiar si cand nu sunt indeplinite conditiile legii. In schimb, inscripţiile în limba maghiară de pe monumente ar avea o dublă semnificaţie. Semnalează… exagerat acele valori la care a contribuit şi maghiarimea, pe de altă parte demonstrează că, şi în prezent, fac parte din patrimoniul cultural al natiunii maghiare... crede Hunor. Dar monumentele sunt in Romania,in patrimoniul acestei tari !!
Kelemen Hunor p

Acestea reprezintă fapte, care nu pot fi ocolite sau ascunse. Chiar dacă există si unele obstacole privind minorităţile, Sa nu uitam: Romania este un exemplu pe plan European. Si tot nu-ti place,iar ca presedinte UDMR tot barfesti si complotezi international impotriva propriei tzari? Indicatoarele bilingve amplasate, se stie, sunt obligatorii doar în localităţile în care comunitatea maghiară depăşeşte 20 la sută. Dar s-au imppus si prin Brasov, Tg.Mures, Arad,Cluj-Napoca, peste Lege, (Napoca fiind considerat un „cuvant de rusine” ca si denumirile romanesti, inlocuite cu cele existente in timpul Ungariei Mari !!). Acum se vrea impunerea Inscripţionarii monumentelor peste procentul de 20%,stabilit de Lege. In acelaşi timp, pe plan local sau judeţean  se solicita inscripţionarea în limba tuturor minorităţilor.N-ar fi mai „convenabil” sa „eliminam” de tot Limba Romana, dle Hunor?

Am însărcinat departamentul cultural al UDMR cu coordonarea activităţii, spune Hunor. „Aceasta este o muncă de mare amploare pe care şi-au asumat-o voluntar experţii locali, în acelaşi timp, organizaţiilor locale şi judeţene le revine un rol important în ce priveşte coordonarea activităţii. Rezultatul depinde, decisiv, de localnici. Aş dori să adaug că această listă se va extinde cu alte monumente de importanţă locală, iar conform proiectelor noastre, în toate judeţele locuite de maghiari vom reuşi să finalizăm prima listă, pe care o vom putea extinde în cele ce vor urma.  In Ţinutul Secuiesc, este firesc ca peste tot să vedem inscripţii în limba maghiară, dar, de exemplu, la Târgu Mureş, primarului i se face rău când vede vreun indicator cu denumirea străzii, bilingv.
La Cluj-Napoca şi Satu Mare,ca la nimeni!, există inscripţii în cinci limbi — pe numeroase monumente maghiare ale oraşului.

dir RO-HUDincolo de aceasta, există multe opinii, conform cărora biserica romano-catolică îşi construieşte unadevarat imperiu din proprietatea revendicata,si sunt solicitate vehement valori muzeale sau obiecte de artă unice. Tot un fapt este şi acela că până în 2014, comisia de restituire deja a retrocedat 1400 de imobile importante bisericilor comunităţilor minoritare. Acest număr reprezintă doar peste 65% din bunurile revendicate.  UDMR susţine şi în continuare – în ţară, cât şi în faţa forurilor internaţionale – asa numite despăgubiri istorice, sprijinind abuziv procesul de restituire, opunându-se limitării firesti a dreptului de proprietate acolo unde se folosesc fara rusine acte false,aduse de la Budapesta!

Prof. Deak Andrei

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.