UDMR fără sărbătoare și evenimente publice de 15 martie

UDMR fără sărbătoare și evenimente publice de 15 martie

0 129

Uniunea Democrată Maghiară din România anulează evenimentele publice dedicate zilei de 15 martie, de comemorare a Revoluţiei de la 1848, în contextul măsurilor impuse de autorităţi, de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

„Având în vedere noile măsuri de prevenţie impuse de autorităţi şi situaţia de risc pentru sănătatea publică, UDMR nu va organiza în acest an evenimentele publice de comemorare a Revoluţiei Paşoptiste. UDMR consideră că, cel mai important este ca oamenii să fie în siguranţă, sănătatea lor să nu fie în pericol”, precizează, într-un comunicat, Biroul de Presă al Uniunii.

UDMR recomandă maghiarilor, ca în ziua de 15 martie să fie organizate, cel mult, depuneri de coroane în mod individual sau în grupuri mici, organizate.
Potrivit sursei citate, în acest fel vor proceda şi liderii locali şi centrali ai Uniunii.
„Organizatorii locali vor anunţa orele la care se vor desfăşura depunerile de coroane. UDMR face apel la comunitatea maghiară să respecte regulile de sănătate publică!”, se arată în comunicatul citat.

Preşedintele UDMR Teritorial Ciuc, Borboly Csaba, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că a avut o discuţie cu liderul Uniunii, Kelemen Hunor, urmând ca decizia privind renunţarea la organizarea manifestărilor de 15 martie să fie comunicată în cursul acestei zile.
„Primordială este sănătatea omului şi noi, ca şi cetăţeni, trebuie să fim foarte atenţi unii la alţii. Cred că aici trebuie să punem accent pe responsabilizare şi pentru informare. Pentru că, s-a văzut, se poate trata, dar dacă omul fuge şi răspândeşte virusul atunci nu am făcut nimic. Am discutat cu domnul preşedinte Kelemen Hunor, m-a consultat, fiind în Preşedinţia Naţională a UDMR. Deci, UDMR va lua o decizie în acest sens în cursul acestei zile. Dar la baza deciziei eu cred că va fi, în primul rând, siguranţa şi sănătatea populaţiei”, a spus Borboly.

Acesta a adăugat că instituţia pe care o conduce este coorganizatoare a manifestărilor de comemorare care au loc în fiecare an în Pasul Casin şi intenţia este ca să nu mai aibă loc un eveniment de amploare, ci doar depuneri de coroane.
„Ca şi Consiliul Judeţean, noi suntem co-organizatori la Pasul Nyerges (Pasul Casin – n.r.) şi aici vom lua o decizie împreună cu partenerii noştri. Intenţionăm să nu organizăm eveniment, dar să fie depuneri de coroane şi astfel de lucruri. Eu cred că trebuie comemorată Revoluţia (Revoluţia de la 1848 – n.r.) , dar cred că trebuie să găsim soluţii prin care sănătatea şi siguranţa omului să fie pe primul loc, dar să ne amintim şi de acest gest eroic, este cel mai mare eveniment pentru comunităţile maghiare de pretutindeni, de pe tot parcursul anului”, a precizat Borboly Csaba.

La rândul său, preşedintele UDMR Teritorial Odorhei, Biro Barna Botond, a arătat că în Cristuru Secuiesc evenimentul de 15 martie nu va mai avea loc în piaţa centrală, urmând ca acţiuni de comemorare să se desfăşoare în bisericile maghiare.
„Am discutat cu primarul din Cristuru Secuiesc pe tema aceasta şi am hotărât că evenimentul din 15 martie va fi ţinut în fiecare biserică – reformată, catolică şi unitariană, şi în acest sens nu vom organiza evenimentul în Piaţa Centrală. Sper că şi conducerea oraşului Odorheiu Secuiesc va lua o decizie responsabilă faţă de comunitate şi locuitorii din oraş”, a spus Biro Barna Botond. 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.