Ucrainean accidentat in Poiana

Ucrainean accidentat in Poiana

0 150

Iuri Abrakmanov, un ucrainean in varsta de 31 de ani, a venit zilele trecute, impreuna cu un grup de prieteni si cu sotia, pentru a petrece un sejur in cunoscuta statiune brasoveana Poiana Brasov.
Fiind un mare iubitor al alunecarilor pe schiuri, Iuri pornea zilnic, singur sau in grup, la o partida de schiat, lui placandu-i sa schieze mai ales in zone cu grad de dificultate mai ridicatAstfel, alaltaieri inainte de amiaza, si-a luat schiurile si restul echipamentului si a pornit-o singur si fara a-si anunta prietenii sau familia incotro are de gand sa se indrepte.
Trecand orele si vazand ca omul ei nu mai vine, sotia lui Iuri a picat la griji, si-a anuntat grupul si, cu totii, au alertat autoritatile.
In cautarea lui au plecat zece echipe de salvamontisti si jandarmi montani, acestea trebuind sa se imparta in doua grupuri, deoarece nu stiau in ce parte sa caute. O parte au luat-o pe drumul spre Rasnov, ceilalti s-au apucat sa caute acul in carul cu fan pe Postavaru. Ghinionul a facut ca mobilul lui Iuri sa ramana si fara curent, astfel incat acesta nu a putut da nici cele mai vagi indicatii despre locul in care se afla.
In sfarsit, dupa circa patru – cinci ore de cautari, ucraineanul a fost gasit pe Partia Lupului, intr-o portiune neamenajata si interzisa schiatului.
Lui Iuri i-a fost acordat primul ajutor, dupa care a fost coborat in Poiana, de unde o Salvare l-a preluat si l-a dus la Spitalul Clinic de Urgente Brasov, unde i s-au facut investigatii si i s-au dat ingrijiri de specialitate. S-a constatat o ruptura de ligamente laterale la genunchiul drept, Iurii fiind inafara oricarui pericol.
Nu este cazul sa dramatizam si sa scoatem in evidenta faptul ca ucraineanul s-a accidentat pe o portiune neamenajata a unei partii, caci nu era un incepator. Ca brasovean, in tinerete plecam si eu, cu prietenii, pe munte la schiat, si astfel stiu ca asemenea accidente se pot intampla oriunde, mai ales ca, pe vremea aceea nici dracu nu se ocupa cu prea multe amenajari de partii, singura greseala a lui Iuri Abrakmanov fiind aceea ca nu a anuntat cam pe unde se duce sa schieze. Daca nu era gasit in acea seara, sansele lui de a scapa fara sa inghete ar fi fost de zero, mai ales ca tipul nici nu putea sa se miste din cauza piciorului accidentat. Asa, el ramane cu piciorul in ghips o vreme, iar patania lui poate fi un avertisment pentru alti amatori de vitejii pe munte.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.