Ub sondaj de ultimă oră confirmă – angajații români lucrează și în...

Ub sondaj de ultimă oră confirmă – angajații români lucrează și în vacanță!

0 314

70% dintre angajații români spun că au lucrat sau consideră că va fi nevoie să lucreze în vacanță, iar peste 20% dintre aceștia ajung să facă activitățile profesionale în timpul liber pentru că nu au un înlocuitor, potrivit unui sondaj BestJobs.
Munca remote a schimbat opinia angajaților români asupra activității lor și a timpului pe care îl rezervă pentru responsabilitățile profesionale. Angajații lucrează și în vacanță, au proiecte pe lângă job și sunt mai deschiși să devină freelanceri, arată studiul.

Aproape 50% dintre respondenți spun că acceptă să lucreze în vacanță doar în situații excepțioanle, în timp ce un sfert fac acest lucru fără nicio problemă, dacă șeful le solicită ajutorul.
Un procent de 15% declară că dacă ar fi recompensați suplimentar, ar fi de acord să rezolve sarcinile legate de muncă în timpul liber și doar 11% spun că refuză categoric să lucreze în afara programului.
Motivul pentru care aceștia aleg să lucreze extra este venitul suplimentar. Astfel, nu este de mirare că peste 45% dintre angajații care au participat la sondaj spun că desfășoară activități suplimentare pentru a-și crește venitul.
În plus, mai mult de jumătate dintre respondenți mărturisesc că au acceptat proiecte în afara jobului, cel puțin ocazional.
Când au lucrat din vacanță, 14% au făcut acest lucru pentru proiecte suplimentare, 24% au alocat din timpul liber (atât pentru proiecte, cât și pentru job) și peste 40% s-au ocupat doar de cerințe legate de locul de muncă.
Surprinzător este faptul că 30% dintre angajații români iau proiecte extra pentru dezvoltarea personală, în timp ce 18% declară că vor să ajute alți oameni și doar 6% pentru a-și dezvolta un portofoliu.
În ceea ce privește activitățile suplimentare lucrurile stau astfel: 65% se implică în proiecte plătite și 35% dedică timpul lor voluntariatului.
Studiul scoate la iveală că aproape 40% dintre cei care lucrează pe lângă job își iau proiecte din același domeniu cu locul de muncă actual.

Topul domeniilor care permit angajaților să lucreze în afara programului:

  • Tehnic (24%)
  • Educație și Training (16%)
  • Vânzări (14%)
  • Financiar și Contabilitate (10%)
  • IT (8%)

Aproape 50% dintre respondenți iau în considerare să devină freelanceri și invocă motive precum flexibilitatea programului și independența, așa cum spune majoritatea dintre ei.
Pe locul al doilea se situează libertatea de a lucra de oriunde (cu 15%), urmată de speranța că vor avea venituri mai mari (12%).

Sondajul a fost efectuat în perioada 16 iulie – 6 august pe un eșantion de 1.033 de utilizatori de internet din România.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.