TVA la tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice!!

TVA la tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice!!

0 88

Persoanele fizice care vor efectua tranzactii imobiliare in scopuri comerciale vor achita si taxa pe valoarea adaugata de 19%, iar castigurile obtinute din astfel de operatiuni, indiferent de cine sunt efectuate, vor fi impozitate cu 16%, la nivelul cotei unice de impozitare.
Pentru tranzactiile imobiliare care nu au un scop comercial va fi mentinut actualul sistem de impozitare, conform programului de guvernare PDL-PSD. Introducerea taxei figura si in varianta intermediara a programului de guvernare. Nici atunci si nici acum nu este indicata data de la care noile impozite vor fi introduse.
Persoanele fizice platesc, din 2007, cote diferentiate de impozit pentru veniturile obtinute din tranzactii imobiliare, in functie de valoarea proprietatii si de intervalul in care este detinut imobilul.
Astfel, daca proprietatile – constructii si terenuri – sunt vandute in mai putin de trei ani de la dobandire, cota de impozit este de 3% atunci cand valoarea proprietatii nu trece de 200.000 de lei. Peste acest nivel se adauga o suma fixa de 6.000 lei si o cota de 2%, calculata la valoarea care depaseste 200.000 de lei.
In varianta instrainarii imobilelor la mai mult de trei ani de la momentul dobandirii, mecanismul de impozitare ramane acelasi, insa cota de impunere este redusa cu un punct procentual. In acest caz, suma fixa platita pentru valorile de peste 200.000 lei este de 4.000 lei.
Tranzactiile imobiliare au fost impozitate pentru prima data in 2005, incepand cu luna iunie, diferentiat in functie de perioada de detinere a imobilului, fiind introdusa o cota de impozitare de 10% pentru castigurile obtinute din vanzarea de cladiri si terenuri, in cazul in care acestea sunt cedate in mai putin de trei ani de la dobandire.
Incepand cu 1 ianuarie 2006, cota a crescut la 16%, aplicata la valoarea pozitiva dintre pretul de vanzare si cel de cumparare, respectiv costul de constructie.
La sfarsitul anului 2007, Guvernul a decis, prin modificarea Codului Fiscal, ca in suma tranzactiilor cu cladiri si terenuri sa fie inclusa si taxa pe valoarea adaugata, achitata de cumparator si ulterior rambursata acestuia. Decizia a fost luata dupa ce Executivul a introdus initial un sistem simplficat al platii TVA, respectiv taxarea inversa, care a permis vanzarea sau cumpararea de bunuri fara transferul efectiv de numerar pentru cota de 19% reprezentand taxa pe valoarea adaugata.
Intr-un document transmis, in ianuarie 2008, Uniunii Notarilor din Romania, Ministerul Finantelor arata insa ca obtinerea de venituri din vanzarea locuintelor proprietate personala nu este considerata activitate economica, astfel ca aceste tranzactii nu sunt supuse platii de TVA.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.