„Turnul Alb poarta ia romaneasca”

„Turnul Alb poarta ia romaneasca”

0 443

Este initiativa culturala a Asociatiei Artessentia, care incearca sa apropie copiii brasoveni de traditiile stravechi ale poporului roman. La Atelierul de pictura "Sa descifram IA", organizat la Turnul Alb, putinii copii prezenti au aflat ce insemne erau cusute pe vremuri si ce motive s-au pastrat pana in prezent

Este initiativa culturala a Asociatiei Artessentia, care incearca sa apropie copiii brasoveni de traditiile stravechi ale poporului roman. La Atelierul de pictura „Sa descifram IA”, organizat la Turnul Alb, putinii copii prezenti au aflat ce insemne erau cusute pe vremuri si ce motive s-au pastrat pana in prezent.

Participantii la atelier au aflat ce este vartelnita, ciutura, ciupagul sau motivele raului, dintilor de lup, zig zag-ului sau al caii ratacite. Copiii au descifrat simbolurile folosite pentru realizarea iilor pe o plansa pe care au si pictat.

La final, elevii au luat acasa simbolurile pictate, pe care le vor folosi ca semne de carte. Tot Asociatia Culturala Artessentia va organiza miercuri, cu ocazia Sanzienelor si Zilei Internationale a Iei, un eveniment in memoria profesorului si etnologului Ioan Sorin Apan. apan2

De la ora 18:00, la Turnul Alb se vor aduna membrii Minisatului Sf. Andrei, care vor desfasura mai multe activitati traditionale. Potrivit Victoriei Taroi, presedintele Asociatiei Culturala Artessentia, in fata Turnului se vor impleti, asa cum faceau stramosii nostri, coronite din flori de sanziene.

Participantii vor alcatui un tablou static si toata lumea va purta ie.

Membrii Minisatului Sf. Andrei vor sustine un concert legat de Sanziene si vor pune proiectii video realizate impreuna cu regretatul lor indrumator Ioan Sorin Apan.

 

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.