Turneul National „Stradivarius” a ajuns la Brasov

Turneul National „Stradivarius” a ajuns la Brasov

0 160

Asociatia Culturala Accendo organizeaza, sub patronajul Ministerului Culturii si Cultelor, turneul national Stradivarius, primul dintr-o serie de cinci turnee anuale dedicate exceptionalului instrument Stradivarius Elder-Voicu. Anul acesta, violonistul Alexandru Tomescu si pianistul Horia Mihail vor sustine recitaluri in 14 orase din tara si Bucuresti, in perioada 31 martie – 28 mai 2008. Dupa concertul inaugural salutat cu entuziasm de publicul prezent la Teatrul National de Opereta „Ion Dacian” din Bucuresti, prima serie de recitaluri a debutat marti, 8 aprilie la Brasov, la Cercul Militar.
Alexandru Tomescu, unul dintre cei mai buni violonisti romani ai momentului, cel care a castigat dreptul de a canta pe singura vioara Stradivarius existenta in Romania, pe care zeci de ani a cantat Ion Voicu, a concertat marti seara la Brasov. Alaturi de el, pe scena Cercului Militar, a urcat pianistul Horia Mihail, produs al scolii brasovene de pian, pianist care a cunoscut consacrarea pe mari scene ale lumii. Programul a cuprins opusuri de referinta ale repertoriului cameral dedicat pianului si viorii, lucrari semnate de W. A. Mozart, L. Van Beethoven, R. Schumann, F. Kreisler, P. I Ceaikovski si Paganini. Recitalul deschide seria manifestarilor prilejuite de aniversarea a 130 de stagiuni simfonice la Brasov, primul eveniment de acest fel avand loc in anul 1878.
Turneul Stradivarius va continua miercuri 9 aprilie la Constanta, la Teatrul National, vineri 11 aprilie la Braila la Teatrul „Maria Filoti” si duminica, 13 aprilie la Iasi, la Filarmonica „Moldova”.

Stradivarius Elder-Voicu din nou pe scena
Dupa mai bine de 10 ani, celebrul instrument revine pe scene de concert din Romania. Foarte multi au fost uimiti vazand Stradivarius-ul “in carne si oase”: o vioara cat se poate de obisnuita, nici mai mica, nici mai mare, in niciun caz poleita cu aur sau batuta cu diamante ca sa-i justifice pretul exorbitant. Atunci unde este secretul, ce o face sa fie atat de deosebita de toate celelalte viori? Raspunsul nu este vizibil, ci mai degraba audibil: un Stradivarius exista si traieste cu adevarat doar atunci cand este cantat intr-o sala de concert, in fata iubitorilor de muzica.

Una dintre ultimele 10 viori din lume din perioada de aur a maestrului italian
Cumparata de statul roman in 1956, vioara Stradivarius Elder a apartinut pana in 1997 maestrului Ion Voicu. Este o opera de arta ce apartine patrimoniului national mobil al Romaniei, intrata la categoria Tezaur. A fost realizata in 1702, fiind una dintre ultimele 10 viori din lume semnate de Stradivarius si aflate inca in stare de functionare. In urma unui concurs organizat in vara anului 2007 de Ministerul Culturii si Cultelor violonistul Alexandru Tomescu a primit dreptul de a canta pe acest instrument pentru urmatorii cinci ani.
“Nu cred sa existe bucurie mai mare pentru un violonist ca aceea de a canta pe o vioara iesita din mainile lui Antonio Stradivari. Inca de cand eram mic le-am ascultat sunetul (in inregistrarile unor violonisti celebri precum David Oistrach, Arthur Grumiaux sau Zino Francescatti) si am visat la ele. Zicala “fii atent la ce visezi, caci s-ar putea ca visul sa devina realitate!” s-a adeverit. Astfel, anul trecut, intr-o frumoasa dimineata de noiembrie, am primit vioara la care ravneste orice violonist roman: Stradivarius Elder-Voicu”, a declarat Alexandru Tomescu, la scurt timp dupa ce a intrat in posesia viorii.

Laura Moise

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.