TURNATORII INTRE EI!

TURNATORII INTRE EI!

0 74
"Azi vă propun (pe primul din n.r.) un Top 5 al celor mai scârboÅŸi informatori. Este subiectiv,"marturiseste'' naiv N.C. MUNTEANU. Am avut acces doar la două dosare, la unul numai parÅ£ial, cel aparent integral, provenit de la SIE, fiind în bună parte ilizibil. În rest, este vorba de informaÅ£ii devenite publice din dosare, cercetări, analize, cărÅ£i ÅŸi din deciziile ÅŸi documentele CNSAS înaintate tribunalelor. Îi cunosc personal pe toÅ£i cinci. ToÅ£i au avut legături cu Europa Liberă. Cu unii am ÅŸi lucrat. Trei dintre ei, foÅŸti deÅ£inuÅ£i politici sau urmaÅŸi ai vechii boierimi, aveau motive să nu fie de partea Securităţii. Pentru serviciile lor au fost remuneraÅ£i ÅŸi au avut privilegiul de a călători în Vest. ToÅ£i sunt, sau par a fi produsul schizofreniei generalizate pe care o presupunea viaÅ£a într-un regim totalitar comunist. ToÅ£i au slujit cu zel Securitatea, făcând naveta între imoralitate ÅŸi amoralitate, cu o anumită voluptate perversă a ticăloÅŸiei. Niciunul nu pare a avea remuÅŸcări" (…) scrie N.C. Munteanu. Acesta inchipuindu-si ticalos, ca daca ei au facut-o, poate, am comis-o, ca si ei…. Randurile de mai sus… si de mai jos, apartin tot unui turnator DOVEDIT, ca si cei despre care "povesteste"  NECULAI CONSTANTIN MUNTEANU, fost redactor, si el "trimis special" la Europa Libera…  
Alex Mihai Stoenescu "Seriozitate, pricepere, pasiune, vigilenţă, patriotism fierbinte, disponibilitate totală ÅŸi dotare deosebită pentru culegere de informaÅ£ii", sunt câteva dintre superlativele Securităţii la adresa informatorului Alex. Stoenescu, Rolls Royce-ul turnătoriei la români ÅŸi idealul turnătorului dezinteresat. Aproape, pentru că a primit ÅŸi bani, dar foarte puÅ£ini. Doar pentru a-i fi stimulate calităţile native: 1.500 de lei, în 3 tranÅŸe, într-o carieră scurtă de ciripitor. Scurtă pentru că la trei ani de la recrutare a trecut în faza superioară a membrului cu drepturi depline. De partid. Carieră scurtă, succese mari.
În trei ani a produs o sută de turnătorii, cam 33 pe an, mai mult de două pe lună! Un stahanovist. ÎÅ£i vine să întrebi dacă mai avea ÅŸi alt hobby. Dacă maiorul de la SRI ÅŸi ungureanul de la SIE, unde Securitatea e încă la mare preÅ£, cel puÅ£in sub forma dosarelor de siguranţă naÅ£ională, sunt în căutarea unui model pentru statuia turnătorului încă necunoscut, Alex pare omul potrivit.
Iată, din analele Securităţii, cu precizia ÅŸi cu stilul ei, una dintre faptele de arme săvârÅŸite la numai două săptămâni de la recrutare: „În dimineaÅ£a zilei de 12.04.1984, la ora 9.50, a surprins, în dreptul agenÅ£iei CEC din PiaÅ£a Amzei, un individ care fotografia cozile la diferite magazine. Sursa l-a urmărit pe individ ÅŸi i-a reÅ£inut semnalmentele, după care s-a deplasat rapid în dreptul cofetăriei Casata, unde a făcut cunoscute cele văzute unui sergent major de miliÅ£ie aflat în misiune. Împreună cu acesta, sursa ÅŸi alÅ£i lucrători de miliÅ£ie, precum ÅŸi un ofiÅ£er MI au pornit în căutarea individului, cercetând magazinele ÅŸi toate unităţile comerciale din zonă. La ora 10.30, sursa l-a identificat pe individ în apropierea unor cozi ÅŸi a atras atenÅ£ia ofiÅ£erului MI că individul (alertat de agitaÅ£ia subofiÅ£erilor de miliÅ£ie) s-a ascuns între oamenii de la coadă. În momentul în care individul s-a izolat de coadă încercând să-ÅŸi plaseze aparatul foto într-un autoturism a fost reÅ£inut ÅŸi identificat“.Homeric!
Să ai 31 de ani, cât avea Alex în 1984, să trăieÅŸti ca tot românul cei trei „F“,  foamea, frigul, frica, cu cozi enorme la orice, coada fiind semnul bunăstării în comunism, ÅŸi să stai cu ochii pe cel care le fotografiază, să-l semnalezi organului ÅŸi să contribui activ la prinderea lui – este proba că Alex al nostru făcuse saltul calitativ de la maimuţă la „omul nou“, la fratele mai mic, dar atât de util lui Big Brother. Un Pavlik Morozov, adult, de DâmboviÅ£a. Un aliaj unic ÅŸi foarte preÅ£ios de răutate, ticăloÅŸie ÅŸi prostie. Monumentale. Toate.
Când dosarele au început să devină publice, Alex ÅŸi-a mărturisit păcatul. Cu delicateÅ£e ÅŸi cu o anumită pudoare. Turnătoriile Å£ineau de profesia lui de subinginer. Aspectele sesizate de el erau de natură pur tehnică. DeÅŸi doar subinginer, era unicul specialist în tehnologie militară ce putea fi consultat de Securitate! Oricum, nu ÅŸtie să fi afectat pe cineva cu informaÅ£iile date de el. Åži, fireÅŸte, minÅ£ea.
Fotograful turnat pentru că imortaliza cozi la carne, despre care Alex a dat relaÅ£ii la IGM, a fost anchetat ÅŸi trimis în instanţă, acuzat că intenÅ£iona să expedieze fotografiile la Europa Liberă, iar colegii pe care i-a turnat s-au ales cu dosare de urmărire informativă, cu violarea corespondenÅ£ei, a convorbirilor telefonice, cu mutarea în alte locuri de muncă.
Unul dintre laitmotivele turnătoriilor lui Alex era comentarea la slujbă a ÅŸtirilor difuzate la Europa Liberă. Åži, deÅŸi Å£inea să-ÅŸi asigure securistul care-l pilota că el nu mai asculta Europa Liberă de vreo 10 ani, când cu nenorocirea de la Cernobîl ÅŸi-a călcat pe conÅŸtiinÅ£a lui de om nou ÅŸi a ascultat oficina. Dar nu pentru că presa, radioul ÅŸi televiziunea de partid ÅŸi de stat au ignorat ÅŸtirile zile întregi. Nu. A ascultat pentru a sesiza cum sunt interpretate în colectiv! Interpretările erau catastrofale la adresa conducerii de partid ÅŸi de stat. Alex a avut mult de muncă. S-a achitat exemplar de sarcină! Turnătorul Alex e un caz complicat ÅŸi mă tem că până ÅŸi psihiatrii ar avea ceva de furcă cu el. A dorit de tânăr să fie ofiÅ£er de Securitate. N-a putut din cauza vederii. Un accident din copilărie, dar ÅŸi un handicap depăşit cu brio ca turnător.
După revoluÅ£ie, a migrat prin mai multe partide, a făcut carieră la nivel înalt, de la armată la Teatrul NaÅ£ional (sub Săraru), ÅŸi s-a reciclat în istoric. Specialitatea lui este lustruirea patriotismului, uneori cu diagonală, foarte prizat de securiÅŸti. Pe care nu i-a uitat. RevoluÅ£ia a fost opera agenturilor străine, securiÅŸtii au fost patrioÅ£i, legionarii n-au fost teroriÅŸti, nici antisemiÅ£i, mareÅŸalul Antonescu a fost doar un patriot, pogromul de la IaÅŸi a fost opera nemÅ£ilor, iar trenurile morÅ£ii au fost doar o neglijenţă. Undeva, în ceaÅ£a din mintea lui Alex, se ghiceÅŸte o conspiraÅ£ie ungaro-germano-britanico-americano-evreiască. Pentru a discredita în ochii lumii biata noastră ţăriÅŸoară! Marturisire izbavitoare: „Am primit bani de la Securitate pentru activitatea mea. (…) În afară de cele trei luni în care am colaborat, nu am mai avut alte legături, din contră, am avut probleme cu Securitatea, mi s-a deschis ÅŸi dosar de urmărire. Banii i-am luat doar pentru acea perioadă, după aceea am stat ascuns, am avut alte probleme cu Securitatea“, a declarat Alex Mihai Stoenescu pentru cotidianul Puterea în 2010

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.