Turismului estival la start

Turismului estival la start

0 57

Autoritatile din domeniul turismului au deschis in mod oficial, joi, de 1 Mai, turismul estival romanesc. Acestea, ca de obicei, sunt de un optimistm electoral traditional. „Sunt optimist in ceea ce priveste sezonul estival 2008. Cresterea de anul trecut a circulatiei turistice pe litoralul romanesc si vanzarile deja promitatoare ale agentiilor de turism pentru vacantele de vara din acest an ne indreptatesc sa fim optimisti. Speram in acest sezon estival la o crestere de aproximativ 12-15 la suta”, a declarat ministrul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale, Ovidiu Silaghi.
Reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) considera ca o contributie la atragerea mai multor turisti, in special din strainatate, o vor avea si deschiderea de noi hoteluri si pensiuni, imbunatatirea serviciilor si o infrastructura mai bine pusa la punct. Potrivit estimarilor acestora, cei mai multi vizitatori pe care ii va avea Romania in acest an vor proveni din Germania, Austria, Italia, SUA si Israel.
Pe de alta parte, ANAT estimeaza ca plecarile romanilor in strainatate vor fi si ele in crestere in 2008. In anul 2007 – considerat drept cel mai bun pentru Romania din 1990 – s-a inregistrat o crestere cu 30 la suta a plecarilor romanilor in strainatate, comparativ cu 2006, si cu 25 la suta pe turismul intern, inclusiv pe Litoral, declara recent pentru ROMPRES presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT), Dragos Anastasiu.
Romania este singurul stat din Europa Centrala si de Est care a inregistrat in primele noua luni din 2007 deficit extern in domeniul turismului si transporturilor internationale. Conform datelor Eurostat prezentate, recent, de economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, Romania a inregistrat in perioada mentionata un deficit de 150 milioane euro in domeniul turismului! Pentru vecinii nostri lucrurile stau cu totul invers, au avut un excedent al incasarilor:
• Polonia de 1,77 miliarde euro,
• Cehia – 1,398 miliarde euro,
• Ungaria – 1,004 miliarde euro,
• Bulgaria – un miliard euro,
Slovacia – 223 milioane euro.
Ce se mai poate spune pentru asemenea contraperformante – poate ca alti conducatori sau alti ministri, in urma alegerilor din acest an, vor sti sa conduca altfel tara si turismul romanesc.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.