Turismul si serviciile – salvarea Brasovului

Turismul si serviciile – salvarea Brasovului

0 90

Situat in inima tarii, la rascrucea tuturor drumurilor, Brasovul este orasul care atrage anual cei mai multi turisti. Fie ca sunt grupuri organizate, cazate la marile hoteluri din oras si la cele din Poiana Brasov, turisti aflati in tranzit, care cauta pensiunile mici si cochete din centrul istoric, fie ca sunt romani veniti pentru cateva zile la rudele din Brasov ori vizitatori din strainatate adusi cu autocarele pentru un tur de o zi, turistii asediaza acest frumos oras batran, pe tot parcursul anului.
Era normal, asadar, ca firmele brasovene sa fie specializate in doua domenii mari si late: turism si servicii.
Companiile brasovene care activeaza in cele doua domenii au realizat anul trecut afaceri de 3,243 miliarde de lei.
In acest domeniu activau la finele anului trecut 9.684 de companii, intr-o in crestere fata de 2009, cand se inregistrau 9.635 de companii. Cele mai multe firme care au activat in 2010 in domeniul serviciilor si turismului sunt microintreprinderile – 9.108.
Faptul ca turismul si serviciile aduc bani Brasovului nu se reflecta si in buzunarele angajatilor din acest domeniu. Domeniul serviciilor este printre cel mai slab remunerat cu salarii intre. intre 1.011 de lei si 1.315 de lei. In turism salariul mediu este 1.369 de lei.
Nu exista, la aceasta ora, date statistice care sa ateste oficial faptul ca Brasovul a primit, anul acesta, cel mai mare numar de turisti, dar este suficient sa vizitezi acest oras pentru cateva zile, pentru a te lamuri. Indiferent ca este zi de week-end sau din timpul saptamanii, vara sau iarna, soare sau ploaie, turistii sunt ca un furnicar pe strazile si in pietele din centrul vechi. Potrivit Centrului de Informare Turistica din Brasov, numarul locurilor de cazare (oficiale) creste aproape in fiecare zi, mereu deschizandu-si portile inca o pensiune, un mini-hotel sau o vila turistica. Concurenta e buna si in acest domeniu, fireste, astfel incat turistii au la dispozitie camere cu tarife cuprinse (in functie de confort si utilitati) intre 10 si 120 de euro pe noapte.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.