Turismul romanesc si cei 1,5 miliarde de turisti europeni !

Turismul romanesc si cei 1,5 miliarde de turisti europeni !

0 135

In comparatie cu tinuturile exotice, Europa ramane o destinatie sigura si preferata a europenilor insisi.
De-a lungul timpului, Spania s-a impus ca principala destinatie europeana a turistilor din cadrul si din afara Uniunii deopotriva.
Turismul european se afla sub cele mai bune auspicii. In 2007, 458 de milioane de turisti (indiferent de origine) au vizitat batranul continent, ceea ce reprezinta nu mai putin de 54,4 % din totalul vizitelor la scara mondiala.
Orice turist poate spune ca, in Europa, gasesti intotdeauna motive de a-ti prelungi calatoria la nesfarsit. Lucru valabil mai ales in cazul europenilor, care au rezervat 80 % din noptile de cazare de peste vara. Nimic nou, de altfel: in 2006, aproximativ 88% din noptile disponibile in unitatile de cazare colectiva au fost rezervate de turistii din Uniunea Europeana.
Romania are un potential turistic urias, insuficient exploatat. Din punct de vedere turistic, Romania a ramas insa in urma statelor invecinate, precum Ungaria sau Bulgaria. Aceasta chiar daca turismul a fost declarat de catre Guvern un sector prioritar. Totusi, perspectivele sunt incurajatoare, turismul romanesc avand mari sanse sa devina competitiv. Potrivit unui raport al Consiliului Mondial al Turismului si Calatoriilor (WTTC), din punct de vedere al perspectivelor de crestere a industriei turismului si calatoriilor, Romania ocupa locul sapte din cele 176 de tari analizate.
Romania trebuie sa stie cum sa-i atraga pe cei aproximativ 1,5 miliarde de europeni sa o viziteze, a declarat in 2007 presedintele Patronatelor Agentiilor de Turism si tour-operatorilor din Uniunea Europeana (ECTAA), Jan Van Steen. Potrivit acestuia, va mai dura cativa ani pana cetatenii Uniunii Europene vor invata sa vina in tara noastra, in conditiile in care Spania, Turcia si Grecia sunt destinatii traditionale pentru ei. In plus, in Romania raportul calitate/pret este de multe ori necorespunzator, fapt care alunga potentialii turisti.
Acelasi Jan Van Steen sustinea ca pe piata europeana exista o tendinta spre trecerea de la pachete turistice standard la vacante personalizate. De aceea, Romania ar trebui sa se incadreze in aceasta evolutie, promovand mai multe tipuri de turism, de la cel cultural, la cel de aventura.
In 2007, s-a inregistrat o scadere a turismului romanesc. Pe langa faptul ca nu au fost atrasi turisti straini, cei romani au preferat alte destinatii la moda, precum litoralul bulgaresc. Pentru al doilea an consecutiv, balanta de plati in turism a fost negativa. In 2006, turistii romani au cheltuit 1,035 miliarde de euro, in timp ce turistii straini au cheltuit in Romania 1,034 miliarde euro. A fost si anul in care marele tour-operator international TUI s-a aratat foarte nemultumit de serviciile turistice romanesti. Drept urmare a decis sa renunte la litoralul romanesc pentru un timp.
Dintre europenii cu chef de plimbare, germanii si britanicii sunt, incontestabil, campioni ai migratiilor estivale, indiferent ca este vorba de sejururi in cadrul sau in afara Uniunii.
In 2007, ca si in 2006, Spania s-a dovedit destinatia preferata a turistilor din Europa si din alte colturi ale lumii, devansand Italia si Franta in ceea ce priveste sejururile lungi.
Daca pentru europeni, vacanta este intai de toate prilej de odihna, in acest an si-ar putea dori sa incerce altceva. De exemplu Romania cu a sa Delta Dunarii, litoralul sau cetatile Transilvaniei. Sau minunile precum lacul Sf. Ana, Baile Tusnad sau Baile Herculane.
Majoritatea insa prefera blandetea soarelui de la miezul noptii, in Laponia, splendoarea malurilor Dunarii ori savoarea stilului de viata mediteranean.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.