Turismul electoral pedepsit cu inchisoarea

Turismul electoral pedepsit cu inchisoarea

0 102

Premierul Emil Boc a anuntat astazi ca Guvernul a adoptat o decizie care are in vedere evitarea turismului electoral. Potrivit acestei decizii, sanctiunea pentru votul dublu va fi pedeapsa cu inchisoarea.
Persoanele care vor vota de doua sau de mai multe ori, in doua sau mai multe locuri diferite, vor fi identificate printr-un program special.
„Am adoptat o decizie in vedere sanctionarii si eliminarii potentialului de turism electoral, cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul Europena. Existand riscul turismului electoral, am inclus obligativitatea verificarii listelor electorale printr-un soft special. Sancþiunea este una prevazuta cu inchisoarea“, a declarat Boc.
Dacã au buletinele sau cartile de identitate la ei, romanii vor putea vota oriunde in tara, nu numai in localitatea de domiciliu.
Si pana acuma era prevazuta in Codul Penal pedepsirea votului dublu sau in mai multe locuri, dar prevederile erau vagi, imprecise. Daca la acest tur de scrutin vor fi gasite persoane in culpa, acestea vor risca o pedeapsa cu inchisoarea intre sase luni si cinci ani
Prin acel soft special se prevede depistarea, in cel mai scurt timp, a celor care voteaza de mai multe ori.
Teoretic este bine, chiar foarte bine, si totul pare cinstit, pe fata, de necontestat. Dar se stie, din exemple anterioare, ca si cel mai bun si modern calculator poate da gres, mai ales daca este „ajutat” de om. Iar introducerea acestui soft, care poate da gres, ar permite un ajutor in fraudari, caci pana se depisteaza greseala, mai ales cand este intentionata, trece timp, se asterne praf, si se stie, unde se asterne praful exista si uitare, caci viata merge inainte.
Oricum, mai este putin si vom vedea.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.