Turism pe Drumul Vinului si Drumul Fructelor!

Turism pe Drumul Vinului si Drumul Fructelor!

0 221

Contractele de finantare pentru proiectele de promovare turistica „Drumul Vinului” si „Drumul Fructelor” au fost semnate la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a anuntat, vineri, intr-o conferinta de presa, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma. Proiectele au o valoare de 999.817,84 lei, respectiv 967.993,60 lei, iar finantarea acestora este asigurata prin intermediul Programului Operational Regional, axa prioritara 5.
„Drumul Vinului” este cel mai vechi proiect de acest gen promovat de Consiliul Judetean Prahova, fiind unul dintre cele trei drumuri ce traverseaza judetul Prahova de la est la vest, alaturi de „Drumul Fructelor” si cel al „Voievozilor”.
„Drumul Vinului”, care are o lungime de 58 de kilometri, strabate podgoriile renumite ale judetului si include popasuri la conacele, curtile domnesti si manastirile din 14 localitati, respectiv Filipestii de Padure, Floresti, Baicoi, Plopeni, Zamfira, Boldesti-Scaieni, Bucov, Varbila, Valea Calugareasca, Jercalai, Urlati, Ceptura, Tohani, Mizil, fiind, practic, o „reeditare” a drumului folosit de romani in vechime.

Pe traseul turistic mentionat se afla mai multe puncte de atractie a caror vizibilitate in randul potentialilor turisti va fi sporita prin intermediul acestui proiect.
Directorul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, Lia Maria Voicu, a anuntat ca, anul trecut, au inceput lucrarile de reabilitare a celei mai vechi crame care s-a pastrat pe dealurile din localitatea Valea Calugareasca. Crama dateaza din anul 1777, iar lucrarile vor fi finalizate in luna decembrie a anului in curs.

Perioada de implementare a proiectului „Drumul Vinului” este de un an.
„Drumul Fructelor”, care are o lungime de 64 de kilometri, leaga 18 localitati prahovene, respectiv Adunati, Breaza, Poiana Campina, Cornu, Campina, Telega, Scorteni, Brebu, Dumbravesti, Varbilau, Alunis, Slanic, Teisani, Valenii de Munte, Drajna, Posesti, Batrani, Starchiojd, fiind punctat de 28 de popasuri turistice.
Printre obiectivele specifice ale proiectului se numara realizarea unui brand bine definit asociat traseului turistic „Drumul Fructelor”, promovarea acestuia catre 50.000 de potentiali turisti, prin intermediul unor campanii, si cresterea numarului de turisti care viziteaza aceasta regiune cu 15 procente intr-un an.
In acest caz, perioada de implementare a proiectului este de doi ani.

Contractul de finantare pentru cel de-al treilea proiect, similar celorlalte doua, „Drumul Voievozilor”, a fost semnat, in urma cu cateva saptamani, in localitatea prahoveana Filipestii de Padure, valoarea acestuia fiind de 754.274 de lei.
„Drumul Voievozilor” promoveaza, atat in interiorul tarii, cat si la nivelul Uniunii Europene, monumentele istorice si de arhitectura, punand in valoare descoperirile arheologice si monumentele arhitecturale de mare interes de pe traseul cu o lungime de 62 de kilometri care incepe in comuna Filipestii de Padure si traverseaza 16 localitati.

Deocamdata, finantarea obtinuta vizeaza promovarea a doar 18 din cele 84 de obiective identificate pe intregul traseu, acestea fiind grupate in patru dintre cele 16 localitati cuprinse in proiect: Filipestii de Padure, Filipestii de Targ, Floresti si Aricestii Rahtivani.

Presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, a declarat ca, pe langa aceste trei pachete turistice, mai are in pregatire un al patrulea proiect denumit „Drumul Sarii”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.