Turcia cutremur de 7,2 pe Richter

Turcia cutremur de 7,2 pe Richter

0 119

Puternicul seism care s-a produs duminica in provincia turca Van, in apropiere de frontiera iraniana, este susceptibil sa provoace intre 500 si 1.000 de morti, a afirmat Mustafa Gedik, seful Institutului seismologic din Istanbul, relateaza AFP.
Seismologii turci au revizuit magnitudinea cutremurului la 7,2 dupa ce indicasera anterior ca acesta nu a depasit 6,6 grade, potrivit CNN Türk, citat de AFP. Initial, agentia de presa Reuters relatase, citand USGS, ca seismul care a lovit duminica dupa-amiaza Turcia a avut o magnitudine de 7,6 grade.

Serviciul de presa al guvernului de la Ankara a informat ca in urma seismului exista victime si distrugeri, dar fara sa faca vreo precizare in acest sens.

Mai multe case si cladiri s-au daramat in urma seismului in provincia orientala Van, in apropiere de frontiera iraniana, la peste 1.200 km est de Ankara, a relatat agentia Anadolu, citata de AFP.
Conform Anadolu, 50 de persoane au fost spitalizate in orasul Van, unde aeroportul a suferit distrugeri importante, iar zborurile au fost deviate spre Erzurum, la circa 400 km mai la nord.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan care se afla la Istanbul in momentul seismului a plecat fara intarziere spre Van cu mai multi ministri, intre care cel al sanatatii, potrivit canalului de televiziune NTV.

“Unele cladiri au fost grav avariate, dar nu dispunem de informatii despre eventuale victime. Cutremurul a provocat insa o mare panica”, a afirmat primarul din Van, Bekir Kaya la NTV.
Primarul a mai spus ca reteaua de telefonie din Van, care numara 380.000 de locuitori, a fost grav afectata.
Cutremurul a fost resimtit in provinciile vecine, provocand panica printre locuitori. Miscarile telurice au fost resimtite si in Iran.
Primele imagini difuzate de canalele de televiziune locale arata oameni fugind speriati din casele lor, doua blocuri inalte daramate.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.