Tudor si cu Monica / se joaca de-a Romanica

Tudor si cu Monica / se joaca de-a Romanica

0 74

Astazi si maine se desfasoara la Brasov Delegatia Permanenta a PNL. La poalele Tampei, liberalii au ocazia sa examineze mai indeaproape cazurile catorva dintre ministrii sai, care si-au pus rau poalele-n cap de cand au preluat ministerele pe care le conduc. Primul pe lista exhibitiilor de felul asta este Tudor Chioariu, orbetele ce conduce Justitia si-asa oarba din Romania, si varful de lance al unui eficient grup de influenta liberal cu centrul pe la Iasi. Junele Chioariu a insumat deja un numar considerabil de abuzuri (suspendari de procurori creditati cu oarece eficienta), mostre de aplicare crasa a bunului plac (deplasari cu elicopterul la inaugurari de piscine scolare), gafe de antologie. Ultima dintre ele este solicitarea plecata din Ministerul Justitiei pe adresa Comisiei Europene, careia ii cere sa scoata pasajele laudative din Raportul de tara referitoare la activitatea procurorilor DNA.


Acuma, zburatul cu elicopterul la piscina nici nu mai pare chiar asa o extravaganta ministeriala, de cand intelectualii de marca ai natiei s-au deplasat la mare cu avionul. Proportiile sunt corecte, iar faptele sunt imbibate de simtul masurii: piscina-elicopter, mare-avion. Se cauta un vehicul adecvat pentru un viitor voiaj la Ocean al vreunui mahar bastinas ori emanatiei vreunei stimabile categorii profesionale de la noi. Daca n-o sa se inchirieze direct un Jumbo gigantic de pe undeva, singura speranta pentru cazul in care protipendada autohtona ar vrea sa-si bage picioarele in Ocean si in bugetul de stat ar fi ca NASA sa aiba disponibila vreo naveta spatiala.


Ce i se poate, insa, reprosa din plin ministrului Chioariu este stradania vinovata de a distruge premisele firave pe care s-a cladit incredintarea europenilor ca reforma in Justitie exista cu adevarat in Romania. La nivelul relatiei dintre Romania si Europa, de la care asteptam injectii masive de fonduri, nici nu conteaza daca reformele si progresele respective au intr-adevar acoperire in realitate. Oricat de cinic si blamabil ar parea in planul moralitatii, e treaba europenilor sa creada ca reformele s-au urnit intr-adevar si a noastra sa intretinem macar iluzia eficientei, daca nu suntem in stare sa producem mostre reale si irefutabile de progres si bune intentii.


E clar ca aprecierile pozitive la adresa eficientei procurorilor romani ai DNA, presarate cu indulgenta interesata in Raportul de tara intocmit de echipa comisarului Frattini, sunt parte dintr-un joc al bunavointei mimate de ambele parti. Sigur ca se lucreaza in Justitie, dar criteriile de evaluare a prestatiei procurorilor si judecatorilor vor fi totdeauna contestabile. O fi mare numarul dosarelor instrumentate de procurori, dar daca cifra nu rezulta si la calcularea celor solutionate cu trimiterea in judecata, condamnarea si – infinit mai important – recuperarea prejudiciului produs de vinovati, agitatia judiciara in jurul marilor cauze de coruptie ori fraude rasunatoare risca? sa nu fie decat butaforie in scenetele montate pentru publicul de experti europeni.


E foarte posibil ca moralitatea, competenta, independenta si profesionalismul celor ce infaptuiesc actul de justitie in Romania sa fi crescut fata de o perioada anterioara, cand ingerinta politicului in justitie era (mai) evidenta. Laudele Europei pot fi, insa, la fel de daunatoare ca pripeala de a incuraja prea devreme un elev mediocru, chiar daca atins subit de patima invatatului.


Cererea ministrului Chioariu de scoatere a laudelor din Raportul de tara este deopotriva prostie, lipsa de fairplay, oftica neagra. Doar pentru ca encomioanele cu pricina se refereau la prestatia ministresei Macovei. Pentru ca tabloul sa fie complet iar rautatea si neghiobia sa nu fie apanajul unei singure tabere, versiunea cu breton a Justitiei plateste cu aceeasi moneda. Duduia Monica a solicitat la randul ei europenilor, in replica la gestul lui Chioariu, reintroducerea clauzei de salvgardare, de amenintarea careia Romania abia scapase.


La gradinita coanei Europa, Tudor si cu Monica / se joaca de-a Romanica.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.