Trim 2: Romania, scadere economica de 8,8 procente!

Trim 2: Romania, scadere economica de 8,8 procente!

0 169

Produsul intern brut al Romaniei in trimestrul doi din acest an s-a redus cu 8,8% fata de acelasi trimestru al anului trecut si cu 1,2% fata de primul trimestru din acest an, potrivit estimarilor facute joi de Institutul National de Statistica (INS). In prima jumatate a acestui an, produsul intern brut a scazut cu 7,6% fata de aceeasi perioada a lui 2008.
Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, declara la inceputul acestei luni ca economia Romaniei s-a contractat cu peste 8% in trimestrul II, depasind nivelul inregistrat in primele trei luni ale anului.
Seful delegatiei Fondului Monetar International la Bucuresti, Jeffrey Franks, a declarat luni, la prezentarea concluziilor misiunii de evaluare in Romania, ca economia tarii noastre va inregistra o descrestere de 8%-8.5% in acest an, adaugand ca „o recesiune foarte severa a lovit Romania”. FMI prognozeaza o crestere usoara pentru 2010.
Pentru a se alinia cerintelor Uniuni Europene, Statistica (INS) va publica trimestrial estimari „semnal” (flash) privind evolutia Produsului intern brut in trimestrul curent fata de trimestrul corespunzator din anul precedent – indice brut si fata de trimestrul anterior – indice ajustat sezonier. Datele vor fi publicate la aproximativ 45 de zile de la incheierea trimestrului de referinta.
Institutul de Statistica va publica datele in varianta provizorie privind produsul intern brut pentru trimestrul II si semestrul I 2009 pe data de 1 septembrie din acest an.

Romania a patra scadere din UE in trim. 2 din 2009
Romania a avut a patra scadere a produsului intern brut (PIB) din Uniunea Europeana (UE) in trimestrul al doilea din acest an fata de acelasi trimestru din 2008, arata datele prezentate joi de Eurostat, informeaza NewsIn. Biroul european de statistica a analizat informatii disponibile din 17 tari membre UE.
La nivelul blocului comunitar, economia a scazut cu 4,8% in perioada aprilie – iunie 2009, in timp ce in zona euro produsul intern brut s-a comprimat cu 4,6%, potrivit datelor estimative ale biroului european de statistica.
Niciunul dintre cele 17 state membre care au raportat date catre Eurostat nu a inregistrat in trimestrul al doilea cresteri ale economiei fata de aceeasi perioada din 2008. Cele mai semnificative diminuari ale economiei au avut loc in Lituania, de 22,6%, Letonia, de 18,2%, si Estonia, de 16,6%, fata de intervalul similar din 2008.

Sursa: HotNews.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.