Trim. 1 – bancile pe pierdere

Trim. 1 – bancile pe pierdere

0 160

Sistemul bancar din Romania a inregistrat, pe ansamblu, pierderi in ianuarie si februarie 2009, pe fondul ‘exploziei’ provizioanelor pentru creditele indoielnice si neperformante, a declarat joi, la un simpozion la Banca Nationala a Romaniei /BNR/, directorul Directiei de Supraveghere a BNR, Nicolae Cinteza.
In luna martie, sistemul bancar a recuperat din pierderile din primele doua luni, dar soldul la finele primului trimestru era tot pe pierdere, a precizat Cinteza.
Acesta a mentionat ca ponderea creditelor indoielnice si neperformante era in luna martie 2008 de 2,17 la suta, la creditele acordate clientilor neacoperiti la riscul valutar, mai mica decat ponderea pe total sistem sau cea la creditele clientilor neexpusi la riscul valutar. Pe de alta parte, in cursul unui an, la nivelul lunii martie 2009, ponderea creditelor indoielnice si neperformante la creditele acordate clientilor neacoperiti la riscul valutar a crescut de trei ori, la 6,03 la suta.
„Personal, ma ingrijoreaza frecventa cu care societatile comerciale se declara in insolventa. Aceasta va crea mari probleme bancilor in perioada urmatoare, ca si problema somajului”, a spus Cinteza.
Oficialul BNR a spus ca banca centrala a demarat o actiune de verificare la bancile comerciale, deoarece suspecteaza un transfer al provizioanelor din 2008 in 2009 pentru a raporta rezultate pozitive pentru anul trecut.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.