Trenul si cursul valutar

Trenul si cursul valutar

0 241

Pretul biletelor de tren va fi majorat fie integral de la inceputul anului, fie etapizat, daca subventia acordata de stat este mai mica decat nivelul necesar, iar la stabilirea tarifului vor fi luate in calcul, pe langa inflatie, cursul valutar si structura trenurilor.
Daca subventia alocata este mai mica decat cea necesara, in loc sa majoreze tarifele, operatorii pot reduce unele cheltuieli, cum ar fi cresterea intervalului intre doua salubrizari ale trenurilor si reducerea cantitatii de materiale consumabile.
„Daca subventia alocata este mai mica decat subventia necesara, se intra in procedura de identificare a solutiilor pentru echilibrarea financiara, abordandu-se dou cai: reducerea suplimentara a unor cheltuieli (…) sau calculul majorarii tarifelor. (…) La calculul tarifelor maximale din tariful intern de calatori propus, cheltuielile totale necesare pentru realizarea pachetului minim social se determina avandu-se in vedere structura de trenuri, structura parcului, normele tehnice de reparatii impuse de siguranta, programele oficiale privind rata inflatiei si evolutia principalelor preturi”, se arata intr-un ordin comun al ministerelor Transporturilor si Finantelor, semnat de secretarii de stat Septimiu Buzasu, respectiv Catalin Doica.
Pachetul minim social reprezinta volumele de transport public de calatori care trebuie realizate pe calea ferata pentru a se asigura libera circulatie a persoanelor si cuprinde numarul de perechi de tren pentru fiecare categorie de tren care circula zilnic pe fiecare sectie, precum si volumul anual de tren-km pentru fiecare sectie si pentru toata reteua feroviara.
Operatorii feroviari vor primi diferentele dintre tarifele stabilite pentru transport si costurile reale, la care se adauga o cota de profit de 3-5%, de la bugetul de stat sau local, dupa caz, pe baza contractelor de servicii publice incheiate.
Ajustarea tarifelor se face la cererea operatorilor feroviari, apoi Ministerul Transporturilor (MT) analizeaza cererile si documentatiile primite de la acestia si transmite o nota Guvernului si Ministerului Economiei si Finantelor (MEF). Dupa ce primeste acordul Guvernului, MT inainteaza MEF solicitarea de avizare a noilor tarife.
Guvernul a adoptat, in luna august 2006, o ordonanta de urgenta prin care a stabilit ca tarifele aplicate de operatorii de transport feroviar public de calatori vor fi majorate trimestrial cu cel mult 7% peste nivelul inflatiei de la ultima rectificare a preturilor biletelor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.