Tren privat Brasov – Iasi

Tren privat Brasov – Iasi

0 389

Monopolul Companiei Nationale de Cai Ferate, CFR – SA, pe sinele de cale ferata romanesti se clatina serios. Intr-o perioada de criza economica generala, cu datorii ce nu mai pot fi platite, CFR mai primeste o lovitura total neasteptata. Se pare ca apar firmele private care vor incerca sa atraga de partea lor cat mai multi dintre clientii fideli CFR-ului.
Astfel, a fost introdus un tren particular pe ruta care face pegatura dintre Brasov si nordul Moldovei, adica Iasi.
Brasovenii care doresc sa ajunga la Iasi au ca alternativa o garnitura particulara. Pretul biletului este aceleasi ca si al curselor CFR, iar elevii si studentii beneficiaza de reducere.
Un bilet la clasa a II-a Iasi-Brasov costa 53,50 lei.
Ora de sosire in Gara Iasi a trenului accelerat ce vine de la munte, din centrul tarii, este 14:44.
De la inceputul lunii mai, iesenii care doresc sa calatoreasca spre Brasov au la dispozitie acest un mototren particular. Acesta apartine firmei Regiotrans si pleaca in fiecare zi din Iasi, la ora 15.15.
Cu toate acestea, conform stilului comunist de eliminare a concurentei prin mijloace nu tocmai ortodoxe, se pare ca trenul cu pricina nu este trecut in orarul oficial din cele doua gari. Mai mult, boicotul merge si mai departe, incat dispecerii din cele doua gari nici macar nu se sinchisesc sa anunte ora de plecare sau de sosire a acestui tren „fantoma”. „Mai sunt calatori. Insa de la Focsani incoace spre Iasi sunt probleme pentru ca nu suntem anuntati”, precizeaza Ioan Neculai, seful de tren.
„Taxa de utilizare a infrastructurii este platita din decembrie anul trecut, dar noi circulam pe aceasta ruta din mai. Desi avem toate taxele platite nu suntem trecuti pe mersul trenurilor si nu se ofera informatii despre aceasta ruta”, explica Marian Doroftei, mecanicul de locomotiva.
Garnitura are o capacitate de 104 locuri la clasa a II a si 20 la clasa I, iar biletele au acelasi pret cu cele de la CFR.
Indolenta si nepasarea angajatilor CFR care par a fi platiti pentru a spune minciuni sfruntate intrece orice limita. Intreband in Gara daca exista un tren direct spre Brasov din Gara Iasi, angajata de la Informatii ne mentioneaza ca „16.15 un intercity si schimbati in Ploiesti Vest”, cu toate ca plecarea acceleratului privat a fost anuntata doar cu cateva minute inainte.
„Orice operator plateste taxe pentru utilizarea infrastructurii fie ca este privat sau nu. Pentru mine sunt profitabile trenurile private, deoarece aduc mai multi bani”, a declarat Sorin Flutur, directorul Regionalei CFR Iasi.
Pana una alta, va trebui sa va interesati in presa de existenta si orarul acestui tren, pentru ca CFR-ul nu vrea sa stie de existenta competitorilor.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.