Trei zile de Cod galben de instabilitate atmosferică cu pericol de inundatii!...

Trei zile de Cod galben de instabilitate atmosferică cu pericol de inundatii! ACTUALIZĂRI!

0 118

ACTUALIZARE DUMINICA, ORA 16:00 18 judeţe intră sub cod portocaliu de vreme rea
La această oră, intră în vigoare codul portocaliu de vreme rea pentru 18 judeţe din centrul şi sudul ţării.
Meteorologii avertizează că, până marţi seara, vor fi precipitaţii abundente, vânt puternic şi descărcări electrice.
În prezent, potrivit unei informări a Ministerului de Interne, nu sunt semnalate persoane blocate sau urgenţe medicale ce nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor meteorologice.
În judeţul Alba, localitatea Şona, se intervine pentru evacuarea apei din mai multe curţi din cauza precipitaţiilor abundente şi a acumulărilor de pe versanţi.
Misiuni asemănătoare se desfăşoară şi în judeţele Cluj, Covasna, Harghita şi Teleorman.
De asemenea, pe un drum judeţean din localitatea Moieciu de Sus, judeţul Braşov, sunt îndepărtate pietrele căzute pe carosabil.

radiojurnal

 

ACTUALIZARE DUMINICĂ, ORA 12:00 Ploile torenţiale şi vijeliile continuă până marţi seara în toată ţara. 18 judeţe din centru şi sud se vor afla, de astăzi, de la ora 16:00 sub cod portocaliu de vreme rea. Vor fi precipitaţii abundente, vânt puternic şi descărcări electrice, după cum precizează meteorologul Alina Şerban.

Alina Şerban: Vizează ploi abundente şi este valabil pentru Oltenia, vestul şi nordul Munteniei, sudul şi vestul Transilvaniei, precum şi jumătatea de sud a Banatului şi sud-vestul Moldovei, zone în care vor fi intervale de timp în care va ploua abundent şi se vor acumula cantităţi de apă de 40-50 de litri pe metrul pătrat şi pe arii restrânse chiar 70-80 de litri pe metrul pătrat. Mesajul de cod portocaliu intră în vigoare la ora 16:00 şi este valabil până în data de 10 iulie, ora 21:00.
Restul ţării se află sub cod galben de ploi torenţiale până marţi seara. În această perioadă instabilitatea atmosferică va fi accentuată, vor fi intervale cu vânt puternic, averse şi izolat grindină. Este în vigoare şi un cod galben de inundaţii pe râuri din şase judeţe, dar şi o atenţionare de cod portocaliu pentru râuri din alte 13 judeţe din ţară.

ACTUALIZARE SAMBATĂTĂ, ORA 12 Aproape toată ţara a intrat de la ora 12.00 sub incidenţa unui cod galben de instabilitate atmosferică valabil până luni seară la ora 21.00.
Meteorologul Mihai Timu: Trebuie să fim atenţi cel puţin pentru zona Olteniei, Transilvaniei, local în Muntenia şi în zonele deluroase, montane şi din restul teritoriului, pentru că aici fenomenle de instabilitate atmosferică vor fi mai violente, vom vorbi şi de verse cu caracter torenţial, frecvente descărcări electric, vânt cu aspect de vijelie şi căderi de grindină, dar cel mai important este că în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra în aceste zone cu cod galben şi cantităţi de apă mai însemnate 25-30 de l/metru pătrat, şi pe arii restrânse 50-70 de l/metru pătrat.
La prânz, a intrat în vigoare şi un cod galben de inundaţii.
Avertizarea hidrologilor vizeză râuri din cele 31 de judeţe pentru care meteorologii au emis o atenţionare similară.
Acesta va fi dublat duminica de un cod portocaliu valabil până luni pentru cursuri de apă din 13 judeţe.
IGSU anunţă că peste 4 mii de pompieri, cu 2500 de mijloace tehnice, sunt pregătiţi să intervină în această perioada în zonele afectate de inundaţii şi vijelii.

 

INFORMARE METEOROLOGICĂ
Interval de valabilitate: 07 iulie, ora 12 – 09 iulie, ora 21
Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică;
Zone afectate: conform textului;

      În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului care vor lua aspect de vijelie și căderi de grindină.
Cantitățile de apă vor depăși 20 l/mp și pe arii restrânse 30…40 l/mp.  

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
 COD GALBEN
Interval de valabilitate: 07 iulie, ora 16 – 09 iulie, ora 21
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată, cantități de apă însemnate;
Zone afectate: conform textului și hărții;

       În zonele deluroase și montane, precum și în Oltenia, Transilvania și local în Muntenia, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 25…30 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.

 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.