Trei stiri fierbinti

Trei stiri fierbinti

0 83

AMBASADA AMENINTATA
Ambasada americana de la Bruxelles a fost evacuata azi noapte ca urmare a unei amenintari cu bomba. Surse ale politiei declara ca un telefon anonim a anuntat prezenta in cladirea ambasadei a unei incarcaturi de explozibil ce ar fi urmat sa fie detonata la ora 00,45, ora locala, ceea ce insa nu s-a intamplat. Starea de alarma era inca mentinuta la ora inchiderii prezentei editii.

TENTATIVA ESUATA
incercarea de ieri a francezului Stephane Rousson, in varsta de 39 de ani, de a traversa Canalul Manecii cu un Zeppelin propulsat cu ajutorul pedalelor a esuat. El a fost obligat sa-si intrerupa zborul cam pe la jumatatea distantei de parcurs din cauza vantului puternic si care il impingea inapoi spre coasta britanica.Rousson plecase in dimineata de ieri din apropiere de Dover, urmand sa parcurga 45 de kilometri peste ape pana in loclitatea franceza Vissant.
O alta asemenea tentativa de traversare a Canalului Manecii, intreprinsa tot de Rousson in iunie a.c., a esuat deasemenea, ca urmare a izbucnirii unei furtuni in zona. Ghinionist baiatul !
In schimb, elvetianul Yves Rossy, numit si „Fussion Man”, a reusit vineri sa traverseze Canalul, de la Calais la Dover, cu ajutorul unui mic aparat cu reactie, in zece minute.

DEZINTEGRAREA LUI „JULES VERNE”
Astazi isi ia adio de la existenta naveta spatiala europeana „Jules Verne”, dupa o existenta de aproape 8 luni si cateva misiuni indeplinite cu succes. Acest „Automatic Transfer Vehicle” (ATV) va fi adus dupa orele 15,30 (Ora de Vara a Europei Centrale), la o cadere ordonata spre Pamant, deasupra Pacificului, unde se va dezintegra prin ardere datorita aprinderii prin frecarea de straturile inalte de aer, dupa cum anunta din Paris Agentia Spatiala Europeana. La corectarea traiectoriei va fi folosit restul de combustibil existent in rezervoare, prin aprinderea, in doua randuri, a motoarelor, pentru ca naveta sa fie adusa pe directia planificata. Evenimentul va fi observat si studiat atat de pe statia orbitala, cat si de pe doua avioane ce se vor afla in acele momente in zona si la mare inaltime.
„Jules Verne” a fost principala contributie europeana la desfasurarea programului ISS, prima lansare cu incarcatura la bord avand loc, dupa testari preliminare, pe 3 aprilie, de la cosmodromul Kourou (Guyana Franceza). Cu ajutorul motoarelor navetei a fost corectata, in patru randuri, traiectoria Statiei Spatiale. Naveta s-a desprins ultima oara de statie pe 5 septembrie, avand la bord mai multe tone de deseuri si reziduuri, care se vor dezintegra impreuna cu ea.
Urmatoarea naveta spatiala europeana urmeaza sa-si ia zborul in 2010.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.