Trei programe operationale au fost respinse de Bruxelles

Trei programe operationale au fost respinse de Bruxelles

0 96

Trei din cele sapte programe operationale trimise de Romania la Comisia Europeana pentru accesarea de fonduri structurale si de coeziune, respectiv cele vizand ?transporturile, cresterea competitivitatii economice si dezvoltarea regionala au fost respinse de Bruxelles, fiind, pentru moment, suspendate. Programele in cauza au fost retransmise la Bucuresti, intrucat nu sunt corespunzatoare, a afirmat la un seminar dedicat fondurilor europene, Giorgio Ficarelli, consilier la Reprezentanta Comisiei Europene.


De fapt nici nu este de mirare. Intr-un program transmis Comisiei Euroepene, ma refer la cel de la transporturi, s-a folosit inclusiv o fraza de genul : “in acest moment nu avem o strategie”. Ori daca nu avem o strategie, pentru ce sa primim bani? Logica decizia CE. Tragica situatia noastra! Se pare ca nu prea avem sanse ca in acest an sa accedem la banii europeni. ?Ficarelli este de parere ca, in 2007, Romania va absorbi doar 20 la suta din fondurile comunitare data fiind intarzierea in aprobarea proiectelor (n.r. ?determinata, desigur de intarzierea in depunerea lor si de calitatea indoielnica) dar si din cauza faptului ca legislatia comunitara este destul de noua pentru Romania, iar autoritatile romane nu sunt obisnuite cu ea.


Aceasta scuza cu neobisnuinta nu tine, oricum multi dintre cei “de sus” sunt neobisnuiti cu prea multe lucruri ca sa mai stea cocotati in functii. Autoritatile in drept n-aveau altceva de facut decat sa se informeze, sa studieze si sa munceasca, ceea ce nu s-a intamplat. Am ajuns in situatia in care aproape toate programele trimise la Bruxelles vor fi facute pachet si trimise acasa.


Din cele 7 programe doar doua au, in opinia reprezentantului CE, sanse de a fi aprobate: programele de finantare pe mediu si resurse umane.


Ce putem sa zicem? Platim cuminti cotizatia si de asemenea, platim tributul pentru incompetenta Guvernului.


Si ca tacamul sa fie complet, Ministrul Integrarii Europene a declarat pentru Antena 3 ca situatia este normala, ca asa se face, se trimit inapoi, se refac… Da, nu ar fi o problema daca ar trebui sa facem anumite corecturi, dar cand precizam expres intr-un program ca abia prin 2008 incem sa lucram la un master plan, cum sa luam bani in 2007? Deci n-are dreptate Boagiu: totul este anormal pana la refuz!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.