Trei morti intr-o groapa la Sacele!

Trei morti intr-o groapa la Sacele!

0 198

Trei morti intr-o groapa la Sacele, in cimitirul din cartierul Electroprecizia! Luni, un barbat de origine rroma a fost ingropat intr-un loc de veci in care se mai gaseau inhumate doua persoane. De vina sunt rudele barbatului, care i-au indicat gresit preotului mormantul pe care il detineau in cimitir. In cele din urma, mortul a fost deshumat si ingropat la locul lui, iar rudele celor doua familii s-au impacat in fata preotului.
In cimitirul bisericii Adormirea Maicii Domnului din cartierul Electroprecizia din Sacele sunt inmormantati atat romanii si ungurii din cartier cat si rromii din Garcini. Zonele se pot recunoaste usor dupa eforturile cu care rudele celor decedati ingrijesc mormintele raposatilor. Peste cele mai multe locuri de veci ale rromilor buruienile cresc in voie. Se pare ca acesta a fost si motivul pentru care familia barbatului ingropat luni a indicat gresit mormantul pe care il detinea in cimitir. Asa a ajuns barbatul sa fie ingropat peste alte doua persoane decedate acum cativa ani. Luni seara cand rudele acestora au aflat ce s-a intamplat au venit revoltati la cimitir. Chiar daca locurile de veci atribuite rromilor sunt greu de deosebit unele de altele, cel in care tocmai fusese ingropat cel de-al treilea chirias era totusi marcat de doua cruci, cu numele raposatilor pe ele. Apartinatorii spun ca parintele ar fi trebuit sa vada ca mormantul este ocupat. Preotul paroh a luat insa de bune cele spuse de enoriasul sau si n-a mai verificat in catastifele bisericii daca omul are dreptate.
Dupa ce lucrurile s-au lamurit, mortul ingropat gresit a fost deshumat si a ajuns in groapa corecta. In cele din urma, familiile impricinatilor s-au impacat; ba chiar au semnat niste declaratii de impaciuire, aflate acum in pastrarea preotului paroh al bisericii.
In cimitirul din cartierul Electroprecizia, locurile de veci ale rromilor sunt in majoritatea lor neingrijite, cu cruci de lemn, care stau sa cada si foarte inghesuite. Pe de alta parte foarte putine din locurile de veci unde-si ingroapa rromi mortii sunt cumparate. De aceea nici nu exista o arhiva in care sa fie inscrisi toti mortii etnii rrome. Ca sa puna capat confuziilor de felul celei produse luni, preotul paroh al bisericii este hotarat ca de acum inainte la orice inmormantare a membrilor etniei rrome sa cheme martori care sa declare ca mormantul apartine intr-adevar familiei respective.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.