Trecutul dacic al Brasovului iese din nou la iveala

Trecutul dacic al Brasovului iese din nou la iveala

0 516

Un varf de lance indoit ritualic, un pinten de calarie, un pumnal fragmentat. Sunt obiecte descoperite, alaturi de alte artefacte, in 4 morminte dacice din apropierea celei mai vechi necropole dacice din judetul Brasov. Gasitorii sunt cei doi frati arheologi amatori care degropau anul trecut cel mare tezaur gasit vreodata la Brasov

Un varf de lance indoit ritualic, un pinten de calarie, un pumnal fragmentat. Sunt obiecte descoperite, alaturi de alte artefacte, in 4 morminte dacice din apropierea celei mai vechi necropole dacice din judetul Brasov. Gasitorii sunt cei doi frati arheologi amatori care degropau anul trecut cel mare tezaur gasit vreodata la Brasov.
Doi frati pasionati de arheologie si unii dintre cei mai cunoscuti detectoristi din Romania. Inarmati cu detectoare de metal si multa ambitie au facut mai multe descoperiri importante, dintre care cea mai valoroasa a fost anul trecut, cand au dezgropat un colier de aur cu 22 de verigi, vechi de 3.000 de ani.
Cautarea a continuat iar saptamina trecuta cei doi frati au identificat 4 morminte dacice pe teritoriul unei comune din judet, intr-o zona in care nu se astepta nimeni sa existe artefacte ingropate de 2.000 de ani. Arheologii amatori au dezgropat mai multe obiecte de fier si bronz, dar si oseminte, despre care se daci2presupune ca au apartinut unor razboinici din epoca fierului.
Fiecare mormant era insotit de armele defunctului, cu cunoscutul ritual de indoire; razboinicii daci din perioada secolelor doi sau intai inainte de Hristos practicau incinerarea, astfel ca armele au fost incinerate si indoite, spune arheologul amator Fanel Serban.
Descoperirea a fost realizata dupa cautari atente intr-o padurea deasa cu ajutorul detectorului de metale.
Obiectele au fost predate specialistilor de la Muzeul Judetean de Istorie Brasov,cu titlu de donatie si urmeaza sa fie expertizate si expuse.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.