Tratamentul interferon free se poate face si la Brasov

Tratamentul interferon free se poate face si la Brasov

0 457

Brasovul a fost inclus pe lista centrelor universitare unde se poate prescrie tratamentul fara interferon pacientilor cu hepatita cronica. Bolnavii, medicii si asociatiile au reusit sa-i convinga pe sefii de la CNAS sa puna Brasovul pe lista „interferon free”de 9 orase.

Brasovul a fost inclus pe lista centrelor universitare unde se poate prescrie tratamentul fara interferon pacientilor cu hepatita cronica. Bolnavii, medicii si asociatiile au reusit sa-i convinga pe sefii de la CNAS sa puna Brasovul pe lista „interferon free”de 9 orase. Asociatiile pacientilor semnaleaza insa probleme cu distribuirea vaucherelor necesare pentru a beneficia de acest tratament. |
Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Brasov recunoaste ca exista o lista de asteptare dar procedurile sunt in derulare.
Cel putin 300 de pacienti brasoveni nu vor mai trebui sa bata sute de kilometri pentru a beneficia de tratamentul care-i poate vindeca de hepatita cronica.
Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania atrage insa atentia asupra modului defectuos in care se deruleaza procesul de intrare in noua terapie cu „interferon free” a pacientilor cu hepatita cronica virala de tip C, aflati in stadiu de boala avansata. interferon1
De exemplu, voucherele distribuite prin intermediul CNAS catre medicii curanti sunt insuficiente, iar pacientii sunt programati si reprogramati in unele situatii chiar si peste cateva saptamani, spune Marinela Debu, presedinte APAH-RO.
La Brasov, medici din patru unitati sanitare pot prescrie noul tratament.
Desi orasul nostru a intrat mai tarziu in program, Casa Judeteana de Asigurari a distribuit vouchere. Reprezentantii institutiei recunosc ca exista o lista de asteptare dar spun ca procesul este in plina desfasurare.
Tratamentul „interferon free” este unul de ultima generatie, singurul care asigura vindecarea completa a pacientilor cu Hepatatita C. CNAS va plati producatorului doar costul medicatiei pentru bolnavii considerati vindecati.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.