Tratament romanesc pentru cancerul la san

Tratament romanesc pentru cancerul la san

0 327

Medicament nou pentru tratamentul cancerului la san
Un nou tratament al cancerului la san in stadiu avansat care nu mai raspunde la terapia traditionala a fost lansat pe piata din Romania. Tyverb este indicat pentru tratamentul pacientelor cu cancer de san avansat sau metastatic. Cancerul la san este cel mai frecvent tip de cancer in randul femeilor si este a doua cauza principala a deceselor provocate de cancer – dupa cancerul pulmonar.
Tyverb sau lapatinib joaca un rol important mai ales in tratamentul formelor agresive de cancer de san avansat local sau metastatic, oferind un tratament eficient asociat cu beneficiul administrarii orale. Lapatinib incetineste semnificativ progresia cancerului de san avansat sau metastatic la pacientele a caror boala a progresat in urma tratamentului cu alte terapii anti-cancer.

Situatia in Romania
In 2006, in Romania, 50 de femei din 100.000 au fost diagnosticate cu cancer la san si s-au inregistrat peste 5500 de cazuri noi. Cancerul la san este cel mai frecvent tip de cancer in randul femeilor si este a doua cauza principala a deceselor provocate de cancer – dupa cancerul pulmonar, cu o prevalenta de 509,29 de cazuri la 100.000 de locuitori (2006), conform Registrului National de Cancer.
Numarul deceselor prin cancer de san la femei se ridica in 2007 la 3049 de persoane, adica 27,62 la 100.000 de locuitori de sex feminin, indica sursa mai sus mentionata.
Programul National de Oncologie sustine tratamentul pacientelor cu cancer de san Presedintele CNAS, prof. dr. Irinel Popescu a declarat: “In anul 2007, au fost tratati 85.000 pacienti, cu un cost de aproximativ 4400 RON per pacient, iar in 2008 s-a inregistrat o crestere a fondurilor per pacient de pana la 6594 RON”.

Avantajul acestui medicament este faptul ca protejeaza celulele sanatoase si ataca numai celule tumorale.
“Acesta este un moment cu o importanta semnificativa pentru pacientele si medicii din Romania. Tyverb ofera pacientelor un tratament eficient, bine tolerat si beneficiul unei compliante crescute prin administrarea orala. In plus, aprobarea Tyverb demonstreaza angajamentul GSK de a descoperi si dezvolta noi tratamente impotriva cancerului. De aceea, sunt convins ca acest moment va fi un punct de referinta in tratamentul cancerului de san. Vom continua studierea si dezvoltarea Tyverb, in multe alte indicatii, incluzand atat tratamentul adjuvant al cancerului de san cat si al altor tipuri de cancere. Sunt increzator ca acest succes va continua”, a spus Patrick Desbiens, director general si vicepresedinte GlaxoSmithKline Romania.
A fost efectuat un studiu care a inclus 399 de femei cu neoplasm mamar avansat sau cu metastaze, HER2-pozitive, a caror boala a progresat dupa tratamentul cu Herceptin. Jumatate din paciente au urmat tratament cu Tykerb si Xeloda, restul pacientelor beneficiind de tratament doar cu Xeloda. Tratamentul combinat a obtinut o intarziere a progresiei bolii cu 18,6 pana la 27,1 saptamani.
Tratamentul cu Tykerb prezinta efecte adverse mai reduse comparativ cu tratamentul cu Herceptin. Un procent scazut al pacientelor care au urmat tratament cu Tykerb au prezentat o reducere a functiei cardiace cu aparitia dispneei. Efectele adverse cele mai comune au fost: diaree, greata, varsaturile, rash-ul cutanat, sialoreea si senzatie de discomfort la nivelul mainilor si picioarelor.
Protocolul de tratament recomandat de FDA include administrarea Tykerb in doza de 250 mg o data pe zi timp de 21 de zile, asociat cu Xeloda in primele 14 zile ale ciclului de 21 de zile.

Ce spun pacientele care deja folosesc acest medicament
Carmen, pacienta cancer mamar, 42 de ani, Bucuresti, aflata sub tratament: „Citostaticele le-am suportat foarte bine, neasteptat de bine. Am observat ca fac progrese, ca am mai multa mobilitate, ca ma pot misca mai bine. Din momentul in care am inceput sa fac citostatice, eu nu am mai iesit din cuvantul doctorilor. Tot ceea ce mi-au spus sa fac, am facut. Eu zic ca acum sunt bine, sunt bine de mai mult timp, boala mi-a fost descoperita acum 5 ani. Cel mai rau mi-a fost in 2006, dar in urma tratamentelor am rezistat si imi pare bine ca am urmat tratamentul. Am inceput sa am si incredere in tratament”.
Mariana Ionita, 63 de ani, Bucuresti, pacienta cancer mamar: „Femeile trebuie sa-si faca niste controale la san macar o data pe an. In faza incipienta cand descoperi boala este mult mai usor, mai ales acum cand exista medicamente noi, metode noi de diagnosticare. Orice femeie este datoare sa se duca sa-si faca aceste controale. Sigur ca mi-ar fi placut sa fi aparut remedii si cand am descoperit eu boala ca sa nu ajung la operatie, dar acum, ma bucur ca macar pentru cei tineri exista ceva care sa-i ajute mai mult, chiar daca boala nu poate fi eradicata”.

Sursa: HotNews.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.