Traseele din Bucegi rãmân închise

Traseele din Bucegi rãmân închise

0 142

Cu toate ca am inceput sa gustam din luna mai, traseele din muntii Bucegi, mai precis cele de inaltime, raman inca inchise, cu toate ca, de obicei, la aceasta ora ele sunt accesibile oficial turistilor. Salvamontistii le mentin inchise din cauza zapezii care nu s-a topit inca.
„S-a anuntat vreme urata pentru acest sfarsit de saptamana. Noi facem insa echipe de interventii, suntem ingrijorati de faptul ca, in ultimul timp, s-au rarit actiunile usoare si au inceput sa fie numai grave”, a tinut sa accentueze seful echipei Salvamont Busteni, Gheorghe Haiduc.
Prin aceasta Gh.Haiduc vrea sa aminteasca de ultimele accidente din Bucegi, prezentate si de noi la timpul lor, accidente cu alunecari si caderi de zeci de metri prin diferite vagauni, in unele cazuri accidentele fiind urmate de decese. In afara acestor caderi, a u fost declansate si avalanse, pericolul acestora nefiind trecut inca.
De aceea salvatorii montani ii sfatuiesc pe turisti sa nu se aventureze pe traseele periculoase, mai ales in conditiile in care, cum am aratat mai sus, riscul de avalansa este foarte ridicat, mai ales pe vaile unde amatorii mai pot practica schi extrem.
„A nins, e zapada sus pe vai, mai asteptam o saptamana, poate ploua si se incalzeste. Jumatate din trasee sunt practicabile, jumatate sunt rele, tocmai de aceea mentinem traseele turistice inchise”, a adaugat Haiduc.
Acelasi lucru este valabil si pentru ceilalti munti din jurul Brasovului, cum ar fi chiar si Postavaru, Piatra Mare sau Ciucas, ca sa nu mai vorbim de Piatra Craiului sau Fagaras. Asa ca mare atentie amatorilor de inaltimi, ascensiunile spre acestea pot fi amanate si pentru sfarsitul lui mai caci muntii nu se muta din loc.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.