Transportul metropolitan – un eşec jenant! 100.000 de lei pe lună pentru...

Transportul metropolitan – un eşec jenant! 100.000 de lei pe lună pentru autobuze RATBv goale

0 329

RATBV nu este pregătit pentru a extinde transportul metropolitan .Acest lucru a fost susţinut şi de primarului comunei Tărlungeni, Severius Beşchea (PNL), care a anunţat joi că linia RATBV Braşov – Tărlungeni nu va fi operaţională începând cu data de 1 martie 2020, aşa cum a fost prevăzut iniţial prin contractul de delegare a gestiunii. „Noi am prevăzut în bugetul local pe anul 2020 suma de 600.000 de lei pentru susţinerea transportului metropolitan. Este trist pentru mine, pentru că le-am promis cetăţenilor un lucru: de mărţişor eu trebuia să intru cu autobuze noi în Tărlungeni, chiar dacă subvenţionam activitatea. Acest lucru nu se va întâmpla pentru că operatorul de transport nu este pregătit”.

Mai exact, a spus Beşchea, reprezentanţii RATBV au spus că „nu au autobuzele necesare. Miercuri (mai exact alatăieri– n.r.) am avut o discuţie cu directorul de exploatare  Nicolae Spinean. L-am rugat să îmi comunice când va fi introdusă linia RATBV Braşaov – Tărlungeni. El mi-a spus clar: «Nu suntem pregătiţi astăzi să preluăm Tărlungeniul». L-am rugat să îmi spună când, iar el mi-a răspuns că vor veni la Braşov autobuzele electrice şi troleibuzele, după care cele Diesel vor fi alocate transportului metropolitan”.

Tot despre acset subiect vă invit să unrmăriţi emisiune ,,Amintiri din Viitor” ce la avut ca invitat pe fostul comisar şef Gabriel Florescu pe pagina de facebook a publicaţiei Gazeta Braşovului – https://ro-ro.facebook.com/gazetabrasovului/videos/617918972108327/

Diferenţe între operatorul privat şi RATBV

Totodată, Severius Beşchea a declarat că nu va fi de acord ca pe traseul Braşov – Tărlungeni RATBV să introducă autobuze vechi, fără căldură şi aer condiţionat. „În momentul în care am aderat la Asociaţia de Transport Metropolitan Braşov, am stabilit că vom schimba din temelii transportul local, chiar dacă, de la bugetul local se acordă diferite facilităţi. Eu am prevăzut sume în bugetul local, dar nu sunt de acord să fac plata, iar autobuzul să circule gol”, a declarat Beşhea.

De altfel, el a precizat că în ultima perioadă, operatorul privat, Transbus Codreanu, a introdus pe trasee autocare (nu noi) mult mai bune decât vechile autobuze. „Pe tema transportului metropolitan am avut o discuţie cu primarul Braşovului, George Scripcaru. Am mers la el să văd cum stau lucrurile. El mi-a spus că anul acesta se vor cumpăra autobuze electrice şi troleibuze, care vor opera pe raza municipiului Braşov. Atunci, autobuzele Diesel noi (Menarini – n.r.) ar ieşi în zona metropolitană. În acest caz, da, sunt de acord să intru în acest sistem integrat de transport. Dar, când ajunge transportul metropolitan în zonă trebuie  să se vadă clar diferenţa dintre operatorul privat şi RATBV. Cetăţeanul trebuie să simtă lucrul acesta. Solicitarea mea este ca atunci când vor veni autobuzele electrice în Braşov, cele noi, cu motorizare Diesel, să meargă în localităţile din zona metropolitană. Acum, în judeţ, RATBV trimite autobuze vechi, iar Codreanu operează cu autocare”, a declarat Beşchea.

100.000 de lei pe lună pentru autobuze RATBv goale

Totodată, el avertizat că, în cazul în care RATBV nu va prezenta o alternativă tentantă pentru călători, autobuzele acestui operator vor circula goale. „Cu toate acestea, lunar, RATBV îmi va trimite factura. Este firesc, din moment ce este o societate comercială,   patronată de Primăria Braşov. Când primesc factura, scad încasările de la cetăţeni şi suport diferenţa. Or, eu nu vreau să fac lucrul acesta. Am înţeles că la Codlea, pe luna trecută au de plată aproape 100.000 de lei, ceea mi se pare foarte mult. Cu banii ăştia mai bine cumpăr trei autobuze noi şi merg cu ele la RATBV, pentru a solicita să devin acţionar cu X%, iar ei să folosească aceste mijloace de transport pe ruta Braşov – Tărlungeni. Sau caut alte soluţii pentru îmbunătăţirea transportului”, a mai spus sursa citată.

Beşchea: „Decât să plătesc un autobuz care merge gol, mai bine mă duc acasă”

În ceea ce-l priveşte pe operatorul privat, Beşchea a precizat că a beneficiat de un act normativ aprobat anul trecut de Guvernul PSD prin care i s-au prelungit licenţele de transport. „Acum el îşi joacă cartea. Când am aderat la Asociaţia Metropolitană de Transport, am mers în faţa Consiliului Local şi am spus: «Nu vine Harap Alb la Tărlungeni, dar vom avea aer condiţionat vara şi căldură iarna». Cred că nu cer prea mult în anul 2020, ceea ce nu se poate întâmpla acum”, a continuat edilul. 

Practic, Beşchea susţine că în acest moment preferă transportul privat cu autocare în stare decentă de funcţionare-  dar pentru care nu plăteşte nici un leu de la bugetul local –  decât cel oferit de RATBV-ul cu autobuze vechi, dar pentru care se alocă sume de la bugetul local: „Spun acest lucru cu riscul de a pierde nu ştiu câte procente la alegeri. Chiar dacă pierd primăria, nu voi avea o problemă. Decât să plătesc un autobuz care merge gol, mai bine mă duc acasă. Nu ne dorim la Tărlungeni un RATBV obosit. Vrem să convingem oamenii să folosească transportul în comun”

Deficienţa RATBv în serie la Zărneşti, Teliu, Hălchiu,Codlea, Râşnov, Feldioara şi Prejmer!

Totodată, conform declaraţiei primarului comunei Tărlungeni, transportul metropolitan este deficitar şi în alte localităţi, printre care Zărneşti, Teliu sau Hălchiu.

Ceea ce se întâmplă acum la Tărlungeni e exact scenariul din decembrie de la Codlea, Râşnov, Feldioara şi Prejmer. Anunţată pentru 3 decembrie, extinderea RAT-ului metropolitan către aceste localităţi a fost amânată pentru 23 decembrie, şi nici atunci nu era să se întâmple. Primarii, în baza celor asumate de Asociaţia de Transport Metropolitan şi RATBV, au anunţat locuitorii, dar cu o zi înainte de „inaugurare”, li s-a spus „nu se poate”.

În acest caz s-a respectat termenul, pe 23 decembrie seara au fost deschise toate cele 4 trasee, dar aceasta numai în urma unei şedinţe fulger, convocate în urma nemulţumirii primarilor. Cel care a deblocat situaţia a fost primarul din Braşov, George Scripcaru, care i-a convocat la aceeaşi masă pe directorii de la Asociaţia de Transport şi RATBV şi pe primari (municipiul Braşov e acţionar/acţionar majoritar în Asociaţia de Transport).

Şi  cei de la Sânpetru critică conducerea ineficientă a RATBv

Tot în ceea ce priveşte transportul metropolitan, viceprimarul comunei Sânpetru  Sebastian Poiană (PNL) a declarat că de mai mult timp se poartă discuţii cu RATBV pentru ca operatorul să preia călătorii şi din două cartiere noi din comună care sunt la o distanţă destul de mare de drumul judeţean pe care este traseul liniei 520 Braşov – Sânpetru – Bod. „Dacă nu se va rezolva această problemă, luăm în calcul să cumpărăm un microbuz, cu ajutorul căruia să-I scoatem pe oameni din cele două cartiere. Acum, oamenii merg cu maşinile sau pe jos până la drumul judeţean, distanţa fiind de aproximativ un kilometru”, a afirmat viceprimarul.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.